Майсторски клас на Световния образователен форум в ПловдивПонякога отношението на

...
Майсторски клас на Световния образователен форум в ПловдивПонякога отношението на
Коментари Харесай

Майсторски клас на Световния образователен форум в Пловдив

Майсторски клас на Световния учебен конгрес в Пловдив
Понякога отношението на децата към учебното заведение се трансформира с нещо напълно дребно. Когато преобразиш образователната стая по този начин, че да няма първи и финален чин, а всички да са равнопоставени в пространството и да работят в групи, на децата от поколението "Зет и Алфа" им става по-уютно. Ако си дадеш сметка, че като преподавател със лутане им отнемаш 25% от времето тутакси, вместо да ги оставиш те да търсят отговорите, също настава смяна.

Какво да приказваме пък за облачните технологии, виртуалните уроци, смарт новостите. Всички тези провокации стоят пред учителското съсловие, което би трябвало да не помни черната дъска и дневника и да влезе някак в час с децата, които научават да боравят с компютър преди да са проговорили. Като се има поради, че учителското съсловие в огромната си част е в предпенсионна възраст, излиза наяве какъв брой значимо е в тая сфера да се привлекат младежи.

Майсторски клас за нововъведенията в образованието, самодейност на Световния учебен конгрес, се организира през днешния ден в Пловдив, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района. В залата има 220 учители и шефове от 50 обитаеми места, а преподавател е създателят на Световния учебен форум- финландският възпитател Тон Дюиф.

294 са новаторските учебни заведения у нас, най- доста са в столицата и Пловдив, само че надалеч освен огромните градове се надпреварват в тази посока, на картата на България през днешния ден бяха показани и доста дребни обитаеми места. Само за една година нови 100 учебни заведения спрямо предходната са пробвали нещо ново, с което да привлекат интереса на децата и да трансфорат просветителния развой в занятие, което те харесват и в което вземат участие интензивно. Това сподели зам. министърът на образованието Деница Сачева, която откри форума. За една година е рано да се наблюдава кривата на успеваемостта в новаторските учебно заведение, само че и с просто око се вижда, че децата са почнали да вървят с по- огромно предпочитание в класните стаи. А както сподели и главният преподавател, огромната смяна стартира с дребни стъпки.

Какво тъкмо става в учебните заведения, където учители и шефове са дали воля на фантазията и на опита си, ще се разбере с детайлности на 3 декември в София, където ще има специфичен конгрес с ревю на новаторските учебни заведения. Пред участниците в залата в Пловдив през днешния ден бе показан къс видеофилм с опита на ОУ "Райна Княгиня", само че сходни подходи има и в други пловдивски учебни заведения. Особено скъпи са те в регионите с преобладаващо ромско население, където по принцип децата изпитват компликации в образователния развой.

В ОУ "Пенчо Славейков" в Столипиново, да вземем за пример, 14 образователни стаи в началния курс са изрисувани тематично от учителя по изобразяване със сюжет, определен от самите деца. Цяла една стена споделя приказки, събира обичани герои от анимационни филми, демонстрира Космоса или води в бита на едновремешна България. Масите на децата са ситуирани в кръг, в действителност няма първи и финален чин, а всяка стая има и своя екологичен ъгъл, в който порастват растения, за които се грижат самите те. Това е единствено една от посоките, в които учителите от началния курс могат да трансформират отношението на децата към учебното заведение.

"Изискванията към учебното заведение сега са огромни, и от бизнеса, и от родителите, а те ще стават и по- големи", сподели през днешния ден Деница Сачева." Днешните възпитаници не желаят да възприемат информацията наготово, те желаят да се уверят, че това, което им преподава учителят, в действителност е по този начин и съвсем незабавно го ревизират в мрежата."

Освен новите технологии, друга посока за разчупване на класическия учебен развой, е съдействието с културни и обществени институции. Децата доста по-лесно схващат нещата, когато попаднат в среда, поднасяща им обстоятелствата в музея, да вземем за пример. Или когато възприемат литературна творба посредством театрална режисура.

Ако до момента за нововъведенията се грижеха по места учителите и шефовете, от идната образователна година Министерството на образованието освен ще хвали постигнатото, само че и ще финансира плановете с грантове. Така при потвърден добър резултат на един опит, след три до пет години той ще бъде прилаган и в други образователни заведения. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР