Майсторките на едно от най-сложните и красиви изкуства в България

...
Майсторките на едно от най-сложните и красиви изкуства в България
Коментари Харесай

Театър в парка, ателиета по изкуства, изкусни народни занаяти, забавни игри и томболи с награди за децата на „Синьо лято“ 2023

Майсторките на едно от най-сложните и красиви изкуства в България -калоферската дантела, ще са измежду гостите на етно панаира в Пловдив тази година, който посреща всички гости вPlovdiv Stage Park,където през днешния ден и на следващия ден се организира и Фестивалът за децата и семейството„ Синьо лято “2023.

Специален щанд ще има майсторът на български шевициСветлана Антонова, която ще показа ръчно направени бижута, сувенири и произведения, украсени с обичайната везба.

На обособената комерсиална уличка в най-новото пространство за фестивали и събития, с изключение на щандовете с вкусни ястия от кухнята на другите народности, посетителите ще могат да прегледат и купят сувенири и художествени произведения на български, арменски, съветски, турски и украински художници и занаятчии.

Единствени по рода си бижута от специфичен камък ще показа майсторФевзи Акънот Турция. Материалът се назовава още „ бяло злато “ и се добива в най-качествената му форма само в региона на Ескишехир. За дамите ще има арт работилница по българска везба, а за децата – ателиета по обичайни украински глинени свирки, арменски занаяти, танци, кулинарна работилничка за бисквитки и пленер за най-малките.

В съботния ден (27 май) момчетата ще могат да премерят сили с татковците си по време на обичайна игра за еврейския национален празник Лаг Ба Омер - пукотевица с лък.

В неделя(при положително време)фестивалът ще стартира в 11.00 ч. с спектакъл измежду природата – постановката на Държавен куклен спектакъл Пловдив„ Косе Босе “. В културната стратегия на„ Синьо лято “е включен и спектакълът в„ В света на Чарли “на децата от ателието по актьорско майсторство на Академия „ Г-жа Опера “, както и кукленият театър по една от най-известните приказки на Ханс Кристиан Андерсен„ Новите облекла на царя “на спектакъл „ Хамелеон “.Той ще бъде показан и в събота следобяд на втората локация на фестивала – огромната сцена в парк „ Рибница “ (район „ Северен “), тъй че родителите могат да изберат къде да заведат децата си.

В танцовия театър „ Танци на народите “(в ранния неделен следобед), на детската сцена вPlovdiv Stage Parkще вземат участие най-малките танцьори от фолклорен танцов отбор „ Дилянка “, както и децата от „ Астхигнер “ от арменската общественост. „ Звездичките “ са подготвили пет присъщи танца. Специално за фестивала идват и децата от родопското село Фотиново, които ще показват турски фолклорни танци и културни обичаи. Гости на „ Синьо лято “ са и вокална група „ Зартонк “ към Общоарменския благотворителен съюз „ Парекордзаган “, както и дребните гении от отбор „ Чуден свят “ и танцово студиоFunk driveна украинската общественост. Танцовият театър ще приключи с концерт на ТС „ Милениум “.

Както всяка година ще има и лотария с награди, обезпечени отпартньорите на плана – пловдивската компанияChipolino.

Пълната програмана панаира и фестиваламоже да следите от новините за събитието.

Проектите сачаст от Културния календар на Пловдив и сереализират от екипа на Фондация „ Заедно “, сфинансовата поддръжка наОбщина Пловдив.Организаторитеси резервират правото за смяна на часовете на спектаклите, в случай че метеорологичните условия не разрешават провеждането им навън.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР