Майстор-готвачът у дома се познава по начина на приготвяне на

...
Майстор-готвачът у дома се познава по начина на приготвяне на
Коментари Харесай

Колко време се пекат различните видове меса

Майстор-готвачът вкъщи се познава по метода на подготвяне на другите типове меса. Важно е да се знае точното належащо време, за което избран тип месо се оставя във фурната, с цел да бъде изпечено съвършено.

Температура на месото

Един от най-надеждните индикатори, определящ дали месото ще се изпече идеално, е температурата. Нужен е специфичен термометър, който оказва помощ на по-неопитните.

За да бъде едно месо полусурово, вътрешна ме температура би трябвало да бъде от 40 до 48 °C. В този диапазон изборът на съответна температура ще зависи от желанията на хората, които употребяват месото.

Средно изпеченото месо е с температура сред 50 и 59 °C, а от 60ºC нагоре към този момент се води добре изпечено.

Продължителността на печене на другите меса зависи и от дебелината на частите и от желанията на компанията. Това прави времето за печене, обещано по-долу леко условно. Имайте това поради и съобразете какъв брой е дебело месото, което ще готвите.

Ето някои от най-често приготвяните месни специалитети и какъв брой се пекат.

Време за печене на съществени типове меса

 Печено свинско

- Свинското месо се нуждае от 1-1, 5 часа за положително изпичане, за полусурово е по-малко - към 45-50 минути;

- Месото от домашните птици и дръпнат дивеч от време на време изискват авансово сваряване или задушаване, а има значение и дали се пече цяла птица или обособени елементи от нея. Цяло печено пиле става готово за 1 час, а бутчетата се нуждаят от 30 минути топлинна обработка във фурната. Цяла кокошка нормално се пече за 75 минути (може да се наложи да се свари малко предварително), а за бутчетата е задоволителен малко повече от половин час, отново леко сварени преди това;

- Телешкото месо изисква повече време от свинското, то е по-жилаво. Но пък телешкото нормално се сервира полусурово, а постоянно се планува и предварителна обработка, която трансформира времето на печене. В общия случай 60 минути са задоволителни за полусурово, а за положително изпичане времето надвишава това при свинското месо;

- Дивечовото месо също изисква предварителна обработка. При еленското месо нормално се пече месо от бута. За него са нужни 150 минути;

- При месото от диво прасе за печене още веднъж се избира месо от бута. За него са нужни 90 минути, както и при месото от домашно прасе;

Добре изпеченото месо образува апетитна коричка, която също е знак, че е готово за консумация.

- Вижте тук какъв брой време се пече агнешко.

Колко се пече Стек

 Колко време се пекат другите типове меса

За стека има два разновидността, според от дебелината му - по-малки или по-големи от 4 сантиметра. В първия случай, с цел да бъде полусурово, са му нужни общо 3, 5 минути за двете страни.

За да бъде приблизително изпечено месото, му трябват 4 минути от едната страна и 1 минута от другата.

За добре изпечен стек, от едната страна ще са нужни 6 минути, от другата още 2 минути, след което изстива 3 минути.

Ако стековете са по-дебели от 4 сантиметра, нужно е да се пекат повече време. 4 минути и половина трябват, с цел да станат полусурово, а за приблизително изпичане би трябвало да се плануват 4 минути от едната страна и още 2 минути от другата. За добре изпечен стек, трябват 4 минути от едната страна, още 3 минути от другата, за изстиване да се плануват 3 минути и половина.

Колко се пече Антрекот

Антрекотът е от говеждото месо сред ребрата. То е постоянно с дебелина 2, 5-3 сантиметра. Този вид на печено телешко е по-лек от стека, само че се нуждае от същата точност за вярното му подготвяне.

За да бъде полусурово антрекотът, ще му би трябвало единствено 1, 5 минути на скара.

За се получи приблизително изпечен антрекот, ще са нужни, а с цел да бъде добре изпечен, ще му отнеме и още 2, 5 минути да изстине.

За всички разновидности важи да не се обръщат частите повече от един път, с цел да се изпече добре, а от вътрешната страна да е сочно месо.

Колко се пече Филе

 Печен стек

Филетата също са разнообразни категории, като дебелината още веднъж е сред 3 и 4 сантиметра на парче.

Ако задачата е вид полусурово, ще са нужни 2, 5 минути, за приблизително изпичане - 2, 5 минути, а с цел да постигнете приблизително изпичане, а за добре изпечено филе са нужни 3, 5 минути и 1 минута му би трябвало да изстине.

Колко се пече Патешко

Патешкото месо е по-крехко от предходните типове месо, само че за него също се изисква точност, с цел да се получи мечтаният резултат

Едно парче от 400 г се нуждае от 1, 5 минути, с цел да се изпече полусурово.

Средното изпичане се реализира за 2 минути във фурната, а за добре изпеченото са нужни 2, 5 минути от едната страна и още 1 минута от другата.

Колко се пече Риба звук

Рибата звук има потребност от положително изпичане. Оптималният вид е извън да е добре изпечена, а от вътрешната страна да е сочна. Идеалното изпичане на този тип риба се парви за 3 минути - 2 минути от едната страна и 1 минута от другата.

Колко се пече Сьомга

Сьомгата се пече сходно на рибата звук, само че при изискване, че частите не са повече от 3 сантиметра дебели. За да бъде сочна, само че добре изпечена, нужно е да се пече 2, 5 минути и след това да изстива още 45 секунди.

Колко се пече Хамбургер

 Колко време се пекат другите типове меса

Хамбургерите се подготвят по друг метод, само че не съществува разбиране хамбургер полусурово. За подобен може да се смята приблизително изпиченият.

Другият вид е бургерът да е леко изгорял извън и добре изпечен от вътрешната страна. Един бургер с дебелина 2-3 см се изпича до междинна степен на тигана или на фурната за към 5 минути, а с цел да бъде добре изпечен, му трябват още 2 минути и 45 секунди на огън и още 1 минута и половина, с цел да изстине.

Качествената храна се познава по продължителността на готвене. Само по този начин става приятност за сетивата.

Вижте още и изгодата от бавното готвене, както и по какъв начин да готвим по метода конфи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР