Майските бръмбари са красиви насекоми, но широко разпространени вредители, които

...
Майските бръмбари са красиви насекоми, но широко разпространени вредители, които
Коментари Харесай

Капан от вестници в градината лови майски бръмбари

Майските бръмбари са красиви инсекти, само че необятно публикувани вредители, които предизвикват съществени вреди на земеделието.

Има няколко ефикасни метода за справяне с неприятели без химикали. Някои от методите за битка изискват обилни физически старания, а някои - инвестиция.

Улавянето на бръмбари е най-умният и ефикасен метод да изчистите градината си от вредители. Как да го създадем? Възможно е да инсталираме спонтанен лек капан. За задачата ще ви би трябвало леген, затрупан с лой или друго вискозно вещество от вътрешната страна. На дъното на басейна би трябвало да инсталирате източник на светлина, да вземем за пример фенерче. С настъпването на тъмнината легенът се изнася в градината. Насекомите, които са полетели, ще заседнат в твърдото масло. Друг вид е да закачите по дърветата клопки, направени от вестник, затрупан с лепило. Може и да разстелете върху ягодовите лехи.

Механичното събиране на ларви е безвъзмезден, само че отнемащ време метод да се отървете от тях. Изисква изкопаване на място, на дълбочина 10-20 см. Ако обаче площта е заета от култури, този способ не е ефикасен.

Тъй като ларвите на бръмбарите не могат да понасят азот, в стволовете на дърветата се засажда бяла детелина, чиито корени обработват азота и го разпределят в корените на околните растения. Този способ за справяне с ларвите на бръмбари е освен ефикасен, само че и безвреден за растенията. Освен това бялата детелина доста понижава плевелите на мястото.

Използването на птици и насекомоядни - топове, скорци и други птици, хранещи се с инсекти, също ще ви помогне да се отървете от вредителя. За да привлечете повече пернати, инсталирайте къщички и хранилки. Ще имате шанс, в случай че таралежите се заселят във вашата градина: те копаят и унищожат ларвите на майския бръмбар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР