Маймунската шарка се регистрира във все повече страни по света.

...
Маймунската шарка се регистрира във все повече страни по света.
Коментари Харесай

Кантарджиев с подробности за маймунската шарка и хепатита при деца

Маймунската шарка се записва във от ден на ден страни по света. До момента са доказани повече от 80 случая в минимум 12 страни. Заболели има в Съединените щати, Канада, Австралия, Израел и Англия.

След прочут пик, случаите на неизяснен хепатит при децата стартират да понижават, настояват експерти. При някои от заболелите заболяването протича тежко, от време на време се постанова чернодробна трансплантация.

Пред bTV проф. Тодор Кантарджиев посъветва по какъв начин да се работи при положение на тези болести.

Маймунската шарка

„ Името на шарката идва от това, че през 1959 година е записана за първи път сред маймуни в зоопарка в Копенхаген “, сподели проф. Кантарджиев. Той посочи, че въпреки това маймуните рядко боледуват от това заболяване.

„ Естествен контейнер са дребни гризачи, мишки и плъхове, като болестта е характерно за Африка “, добавя професорът.

„ Има два подвида на вируса при хората. При единият смъртността е 10%, а при другият тя е доста ниска. Регистрираните досега случаи на Запад са именно от втория вид, генетично потвърдено е “, сподели Кантарджиев.

Как става заразяването

Заразяването става при много непосредствен контакт с болен, както и при съкровен контакт. Може да настъпи заразяване и при контакт с облекла, кърпи или предмети, докосвани от болен човек.

Как протича болестта

От 7 до 14 дни след контакт се появяват първите признаци. Те включват температура, болки в мускулите и гърба, главоболие и най-много – мощно зачервено гърло.

„ Важно е да знаем, че за разлика от едрата шарка, която се счита за изчезнала и е рискова за хората, при маймунската шарка има подуване на лимфните възли “, разяснява Кантарджиев.

„ След това се появяват първите форми на обрив по кожата. Първо е алено леке, после то се надига над равнището на кожата, образува се мехурче с течност, което след време се пука. След няколко дни се появява коричка, а когато паднат коричките болният към този момент не е инфектиран “, споделя Кантарджиев.

Експертът добавя, че за лекуване се употребява специфичен антивирусен препарат, като се ползва наложителна регистрация в РЗИ, следене на контактните и задължителна карантина от 21 дни.

„ Трябва да се организира засилен граничен надзор, да се заобикаля непосредствен контакт с хора, които са евентуално заболели, както и да се употребяват общи облекла, кърпи и други “, добави Кантарджиев.

Неизясненият хепатит при децата

По думите на професора неуточнените хепатит при децата не са нещо извънредно. " Имаме по няколко случая годишно на хепатит, който не е породен от петте хепавируса "

При съмнение за новия неуточнен хепатит има протокол от Центъра по надзор и предварителна защита на болесттите по какъв начин да бъде установено болестта, изяснява професорът.

„ При по-голямата част от хората болестта минава леко. Изписват ги от болниците и чак тогава се афишират пред медиите “, сподели Кантарджиев. При 10% от болните може да има затруднения. Най-важно е родителите да следят за пожълтяване на кожата и лигавиците, урината потъмнява, а изпражненията стават бели като хума. Тогава наложително се отива при доктор, като болницата трябва да изключи петте хепатитни вируса лабораторно и да уведоми РЗИ “, каза Кантарджиев.

Според професора причината тези болести да се популяризират в момента е, че хората започнаха да пътуват повече след ковид и не се пазят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР