Маймунска шарка и хепатит сред децата атакуват света. Първите регистрирани

...
Маймунска шарка и хепатит сред децата атакуват света. Първите регистрирани
Коментари Харесай

Маймунската шарка и хепатитът атакуват Великобритания

Маймунска шарка и хепатит измежду децата нападат света. Първите регистрирани случаи са във Англия, само че броят на заболелите към този момент пораства в цяла Европа.

Случаите се популяризират освен в Лондон, където бяха регистрирани за пръв път, само че и в цяла Англия. Като здравна сестра и майка на две деца Силвия Петрова следи всекидневно обстановката с двете нови инфекции, предава NOVA.

„ Старая се да ги държа под надзор, доколкото мога. Моята персонална хигиена като здравно лице е на високо равнище и държа това да се случва и у дома. Информирам се, наблюдавам ги, само че никога не се панирам ”, споделя Силвия Петрова.

Засега суматоха в Оксфорд, където Силвия живее, няма. ”Всичко се пази дискретно. По принцип англичаните са доста резервирани. Мълчи се. Няма публичност какво се случва, може би тъй като е рано още да се приказва. В болничното заведение, в която аз работя няма стрес, няма напрежение ”.

Експерти са безапелационни, че на този стадий не може да се приказва за зараза във Англия, само че е на разположение епидемиологичен гърмеж.

„ Да се надяваме, че няма да стигне до зараза, макар че нарастват случаите в Европа и несъмнено е притеснително. Да, не се предава толкоз елементарно по въздушно-капков път както да вземем за пример Коронавирус, варицела или морбили, само че се предава по въздушно-капков механизъм, а той е най-лесният за предаване на инфекциозните заболявания ”, декларира доктор Христиана Бацелова.

Въпреки случаите на хепатит, в учебните заведения и детските градини не са въведени по-специални ограничавания, споделя Силвия. Задължителни ограничения няма и във връзка с шарката.

„ Единственото, което се приказва е, че в случай че се появят някакви признаци, които са доста близки до елементарната шарка, да стартира една самоизолация, което да бъде от 21 дни, да се свържат със своето джипи и от там да се стартира връзката с контактните ”, показва Силвия Петрова.

И въпреки всичко маймунската вариола не е за подценяване, настояват епидемиолози.

„ Един на всеки 10, това са данните от историята, които имаме за разпространяването на това заболяване в Африка, в действителност умира, тъй че 1 от 10 е доста съществено. В обществото към този момент виждаме, че на никое място не се носи маска, а действително тя би предпазила и от маймунската вариола. Колкото по-близък контакт имат хората по сред си, това усилва риска ”,твърди доктор Христиана Бацелова

Територия в риск е и Оксфорд, където живее фамилията на Силвия. „ В Оксфорд има ужасно доста разнообразни националности, студенти. Оксфорд е град, който предлага работа за целия свят, има хора от всяка точка на света. Сега летни месеци предстоят, хора напред обратно, пътуват, ваканции. Африка е дестинация, която британците избират ”.

Засега обаче в Оксфорд няма регистриран случай на някоя от инфекциите.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР