Майката на съвременната физика“ е толкова радиоактивна, че е погребана

...
Майката на съвременната физика“ е толкова радиоактивна, че е погребана
Коментари Харесай

Не можем да припарим до личните вещи на Мария Кюри още 1500 години

 Мария-Кюри-гледа-колба

„ Майката на актуалната физика “ е толкоз радиоактивна, че е заровена в ковчег с оловна отбрана.

Мария Кюри умряла от апластична анемия. Тя заболяла от тази рядка болест, обвързвана със заразяването от радиоактивни субстанции, по време на опитите, които й помогнали да открие полония и радия.

Кюри е единствената жена, получила Нобелова премия по едно и също време в две категории: химия и физика. Нейните проучвания помогнали на френския физик Анри Бекерел през 1896 година да открие урана.

Изминали са към този момент повече от 100 години, а персоналните движимости на известния академик, в това число нейните облекла, книги с предписания, лабораторни мемоари си остават както преди заразени  радиоактивни субстанции. Те се считат за национално благосъстояние на Франция и се съхраняват в предпазени оловни кутии в Националната библиотека в Париж.

Преди да се срещнат с работните дневници и списания на Кюри, посетителите на библиотеката са длъжни да подпишат формуляр, в който се споделя, че са осведомени с заплахата и наложително ще си сложат защитна екипировка, с цел да не се заразят с радий 226.

Периодът му на полуразпад е 1600 години. Това значи, че посетителите би трябвало да съблюдават ограниченията за сигурност още 1500 години.

Впрочем, тялото на Кюри също е било инфектирано с радиоактивни субстанции. Ковчегът, в който я погребали, тежал много. Той е предпазен от вътрешната страна със пласт олово, пълен 2,5 сантиметра. Мария Кюри е заровена дружно с мъжа си Пиер Кюри в парижкия Пантеон.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР