Майката на бизнесмена Марио Николов е осъдила прокуратурата да плаща

...
Майката на бизнесмена Марио Николов е осъдила прокуратурата да плаща
Коментари Харесай

Майката на бизнесмена Марио Николов осъди прокуратурата заради мега делото по САПАРД

Майката на предприемача Марио Николов е осъдила прокуратурата да заплаща обезщетение поради 15-годишното следствие и последвалото дело за източване на над 14 млн. лв. по стратегия САПАРД, което тази година завърши по отминалост без неоправдателни присъди, оповестява Lex News.

Подсъдими в процеса бяха предприемачът Марио Николов, брачната половинка му Марияна и още шестима души, които в този момент могат да заведат искове против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). Това към този момент е направила майката на Марио Николов - Елена, която даже и не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била единствено обвинена и следствието против нея е било прекъснато още преди пет години.

През 2019 година Елена Николова е предявила иск за 100 000 лв. против прокуратурата за неимуществени вреди от противозаконното обвиняване против нея.

Разследването почнало през 2007 година за това, че през 2004-2005 година, като представител на компанията " Елпин трейд ", Елена Николова и синът ѝ Марио непозволено са изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за към 4 млн. лв..

Случаят бил посочен в отчет на европейската работа за битка с измамите - ОЛАФ и съгласно прокуратурата е ставало дума за машинация в изключително огромни размери и е изключително тежък случай. Тя се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лв., колкото била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Делото против тях било прекъснато от градската прокуратура през 2015 година заради несъставомерност на действията, само че по-късно апелативната прокуратура отменила постановлението, защото решила, че е осъществено друго закононарушение - контрабанден експорт на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигнала новите обвинявания, само че и това дело било прекъснато година по-късно.

В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да заплати на Николова обезщетение от 20 000 лв., само че решението е било обжалвано и от нея, и от държавното обвиняване.

Наскоро Софийският апелативен съд понижи компенсацията на 8000 лв.. От решението му излиза наяве, че Николова е претърпяла отрицателни страсти от самото начало на следствието, само че най-силни са били в първата година от образуването му. Тогава тя станала нападателна към сътрудниците във компанията, която банкрутирала през 2009 година, само че и към синовете си.

В решението на съда се споделя даже, че Николова изпитвала " злоба " към тях за известно време.

Нейна колежка пък е свидетелствала по какъв начин Николова разказвала за разпитите в полицията и по тази причина, че я упреквали за закононарушение, което не е направила, а можела да влезе в пандиза за 10 години, където не вярвала, че ще издържи. Този боязън се засилил след един от разпитите, където се държали извънредно жестоко с нея. Била заведена в подземие, където разпитващият ѝ споделил, че я чакат 10 година " непоколебим тъмничен затвор ". Това станало след това главната ѝ мисъл, страхувала се и когато я търсели от чужд номер, защото допускала, че ѝ звънят от полицията. Изпитвала боязън от служители на реда на улицата и започвала да мисли даже за самоубийство.

Заради напрежението станала безредна, а преди този момент била доста добър управител. Отслабнала фрапантно. След един разпит се върнала в офиса, където трябвало да се вземат значими решения за компанията, само че Николова не била в положение и последователно бизнесът почнал да страда.

Бившата ѝ колежка разказала по какъв начин един път отишла с Николова до пощата, с цел да си вземе пенсията, тъй като към този момент се страхувала и да излиза сама. Там служителката споделила, че не може да ѝ преведе парите, тъй като имало наложени запори и Николова се разплакала.

Според апелативните съдии обаче, макар тежките обвинявания и траялото близо 9 години следствие, паниките и влошеното здраве на Николова, справедливото обезщетение за нея е единствено 8000 лв.. Съдът отбелязва, че на Николова не е била наложена мярка за неотклонение и по следствието за измами даже не е била привлечена като обвинена, въпреки да се е водило против нея, а другото обвиняване също не е стигнало до съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР