Майкъл Милкен, който получи прозвището "крал на високорисковите облигации" (junk

...
Майкъл Милкен, който получи прозвището "крал на високорисковите облигации" (junk
Коментари Харесай

Кралят на рисковите облигации най-накрая получи опрощение

Майкъл Милкен, който получи прозвището "крал на високорисковите облигации " (junk bonds) и чиято активност способства значително за рецесията на спестовните и кредитни банки в Съединени американски щати през 80-е години на предишния век, бе измежду ятото нарушители с бели якички, оправдани от президента Доналд Тръмп.

Присъдата

Милкен бе наказан през 1990-а на 10 години затвор и на санкция в размер на 600 млн. щ. $. Впоследствие присъдата бе редуцирана на две години, откакто даде обещание да сътрудничи на правораздаването и се призна за отговорен за шест престъпни действия - от подаване на подправени сведения на регулаторите до машинация с скъпи бумаги, като в подмяна прокуратурата отдръпна 92 други обвинявания против него. Той лежа 22 месеца в пандиза в Северна Калифорния, един месец - в дом за прочувствено възобновяване и завръщане в действителния живот в Холивуд, и 30 дни - в къщи под държавно наблюдаване. Междувременно лекарите го диагностицираха с рак на простатата.

Щатската Комисия за скъпи бумаги и фондови тържища му забрани да работи до края на живота му в бранша за скъпи бумаги - бизнес, от който завоюва персонално положение от над 1 милиарда щ. $. Което не му попречи да контракти продажбата на "Си Ен Ен " на "Тайм Уорнър " за 7.5 милиарда щ. $ през 1996-а, представлявайки остарелия си другар и клиент Тед Търнър, за което получи комисионна от 50 млн. $. Нито пък да работи за различен другар и клиент - милиардера Роналд Пелерман. За следващото си отклоняване от правия път Милкен се съгласи да заплати през 1998-а санкция от 47 млн. щ. $ на Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища, с цел да уреди отвън съда обвиняването, че е нарушил възбраната да работи в бранша на скъпите бумаги, като нито призна, нито отхвърли непозволени действия.

Решението на Тръмп да анулира присъдата на Милкен за интрига и за измами и доживотната възбрана на щатската Комисия за скъпи бумаги и фондови тържища да работи в бранша, му дава опция да се върне към многомилиардните си покупко-продажби. Което той мъчно ще направи при своята 73-годишна възраст.

Отзиви

Бърни Сандърс - водещият претендент на Демократическата партия за президент на Съединени американски щати, разяснява, че "Тръмп е реабилитирал данъчни измамници, мошеници от Уолстрийт, милиардери и корумпирани държавни служители ". Докато "хиляди деца на сиромаси и на служащи лежат в пандиза поради обвинявания в ненасилствено разпространяване на опиати ". А Бил Паскръл младши - демократ от Ню Джърси и член на Камарата на представителите, съобщи, че президентът е употребявал непозволено пълномощията си, с цел да помилва другари и да почисти репутацията на приятели.

За разлика от Тръмп, предходните стопани на Белия дом по предписание изчакваха до последните дни от мандатите си, с цел да "дават опрощения " на доближени. Например Бил Клинтън помилва Марк Рич - управител на хеджингов фонд и финансист, наказан за данъчни измами и други престъпни действия, на 20 януари 2001-а - последния ден като президент на Съединени американски щати. Други, измежду които Джордж Буш и Барак Обама, използваха пълномощията си за лица, упрекнати за дребни ненасилствени закононарушения за разпространяване на дрога и за други нарушавания, избрани като част от прекомерно сурови процеси, водени от адвокатски екипи на Министерството на правораздаването.

Верни другари

Сред лобиралите за реабилитирането на Милкен пред стопанина на Белия дом бяха правилните му другари - милиардерът от бранша на недвижимите парцели Ричърд ЛьоФрак, известният републикански донор Шелдън Аделсън и вложителят милиардер Нелсън Пелц, който на 15 февруари притегли 10 млн. щ. $ за президентската акция на Тръмп за 2020-а. Нещо повече, осведомени с въпроса лица настояват, че Милкен не е имал решение за опрощение или даже импортирано искане в отдела за амнистиите на правосъдното ведомство, което значи, че решението на Тръмп е еднолично след две отхвърлени преди този момент молби.



Реабилитираният Милкен

Разочарованите

По този мотив Джеймс Стюарт - притежател на премията "Пулицър " през 1998-а, прочут коментатор на "Таймс " и професор по бизнес публицистика в Колумбийския университет, написа, че с помилването на Милкен - един от най-известните престъпни нарушители с бели якички, Тръмп е изпратил две мощни послания. Първото е, че когато става въпрос за правораздаване, парите играят значима роля. И второто, че тези измами на процедура не значат нищо.

Стюарт припомня и думите, с които арбитър Кимба Ууд се е обърнала към Милкен при произнасянето на присъдата си на 21 ноември 1990-а по поредицата обвинявания, в това число за интрига и машинация: "Когато човек с вашето въздействие във финансовия свят, отпред на най-важния отдел в една от най-важните капиталови банки на страната ( "Бърнъм Дрексел Ламбърт ") непрестанно взе участие в заприказва за нарушение и престъпва законите за скъпите бумаги и за данъчното облагане, с цел да реализира повече власт и приходи за себе си и за богатите си клиенти, и прави финансови закононарушения, които на процедура са мъчно откриваеми, би трябвало да бъде наказан на доста години затвор, за наставление на останалите ".

Милкен, който по препоръките на армията си от най-опитните и скъпо платени юристи, се призна за отговорен вместо да рискува да получи още по-тежки обвинявания, в действителност не бе наказан като уредник на пазара на високорискови облигации, нито за ролята си в колапса на бранша на кредитно-спестовните банки, нито за последвалата криза, лишила милиони хора от работните им места. А тъй като "американските финансови пазари, на които толкоз доста хора със скромни приходи влагат спестяванията си, би трябвало да се освободят от подмолни операции ".

Милкен плака в съда когато призна виновността си и бе много по-пестелив в изявите си след помилването на Тръмп. В публично изказване той благодари на брачната половинка си, на президента на Съединени американски щати и даде обещание да продължи благотворителната си активност.

Спорното завещание на Милкен

В интерес на истината, малко на брой в историята на Уолстрийт могат да се похвалят с достиженията на Милкен. Просто тъй като актуалният свят би бил невъобразим без приноса му за развиването на пазара на облигации с висок риск и рентабилност и за изкупуването на закъсали компании със заемен капитал. В скорошен коментар, обвързван с журналистически въпроси във връзка на кариерата му, Милкен означи, че съвсем всеки човек е "високодоходен отпадък (junk) " и че "американското общество не е схванало, че става въпрос за 60 млн. работни места, основани от компании без капиталов рейтинг в последната третина на ХХ-и век ".

Днес Майкъл Милкен към момента е значима персона в учредения от него институт "Милкен ", който е хазаин на най-малко 200 събития годишно. А учредената от него и от фамилията му фондация подкрепя изследванията против рака и дава парични награди на хиляди американски учители.

Списание "Форбс " прави оценка персоналното положение на Милкен на 3.8 милиарда щ. $

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР