Майка на Зорница София получи наградата Златна роза на 40-ото

...
Майка на Зорница София получи наградата Златна роза на 40-ото
Коментари Харесай

Филмът Майка е големият победител на 40-ото издание на Златна роза

" Майка " на Зорница София получи премията " Златна роза " на 40-ото издание на Фестивала на българския игрален филм.
 
Според журито екипът заслужава наградата за трогателното обрисуване на майчинството в провокациите на актуалния свят.

 

От сцената във Варна режисьорката благодари на Елена Панайотова, върху чиято същинска история е основан сюжетът на кино лентата, разказващ за млада жена, която не може да има деца, само че става " майка " на доста сираци в България и Кения, осведомят от Българска телеграфна агенция.

 

Филмът, чиято премиера бе на " Златна роза ", към този момент има предложения за присъединяване и в други фестивали, сподели Зорница София, ще бъде показан и на " Киномания ".

" Майка " бе отличен още с премията за женска роля на актрисата Дария Симеонова и за операторското майсторство на Крум Родригес. Удостоен бе и със специфичен диплом от журито, който ще бъде изпратен на децата, участващи във кино лентата.

 

Другият огромен победител при пълнометражните заглавия е " Шекспир като улично куче ". Валери Йорданов получи самопризнание за сюжет и за постановка, а актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев - за мъжка роля.

Филмът се окичи още с Наградата " Варна ", която връчва морската община, с наградата на Съюза на българските кино дейци и на Младежкото жури на фестивала.

 

Режисьорът, комуто се наложи доста пъти да излиза на сцената, пожела българските кинотворци да могат да вършат доста по-често филми и да не се постанова да чакат като него 10 години, с цел да осъществят плановете си.

 

За дебют на 40-ото издание на фестивала " Златна роза " бе отличен Орлин Милчев, режисьор на " Изкуството да падаш ".

Журито за пълнометражни филми връчи своята специфична премия на  " Пролетно равноденствие "  със сценарист Красимир Крумов-Грец, режисьор Иван Павлов, оператор Емил Христов и актьори Светлана Янчева и Ивайло Христов. Това бе изборът и на Гилдия " Критика ".

 

" Златна роза " за късометражен филм бе присъдена на  " Празник " на Антония Милчева, само че в категорията бяха раздадени още две награди - за постановка на Александър Милушев за " 1999 "  и за операторско майсторство на Йоанна Хаджииванчева за " Откъснати ". Кинокритиците отличиха  " Vox populi " на режисьорката Тянита Ганчева.

 

Наградата на публиката отиде при детския филм " Случаят Тесла " на Андрей Хаджииванов, който изпълни зала 1 на Фестивалния и конгресен център на прожекцията си във Варна.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР