Мая ЙОВАНОВСКАПреди ден стана известно, че Столичната община, контролирана от

...
Мая ЙОВАНОВСКАПреди ден стана известно, че Столичната община, контролирана от
Коментари Харесай

Барабар Петко с мъжете

Мая ЙОВАНОВСКА

Преди ден стана известно, че Столичната община, следена от ГЕРБ, се готви да забрани, и то още от идната зима, така наречен цапащи коли да влизат в центъра през зимния сезон. Първоначално концепцията на гербаджиите била ограничаването да важи единствено за дните със мощно запрашен въздух, само че най-после се стигнало до предложение за разпоредба, в която да се дефинират нискоемисионни зони.

Зоните със забрани ще са историческият център на града и регионът към него. Това с думи елементарни значи, че колите с мотори по стандарт " Евро 1 " и част от " Евро 2 " няма да имат право да влизат в центъра на столицата през зимата. Да не забравяме за екостикерите, които започнаха да поставят по колите и които демонстрират какъв брой замърсява возилото.

Едва ли има рационален човек, който желае да диша замърсен въздух. Тези дни бе оповестена ранглиста, която подреди София измежду десетте столици с най-мръсен въздух в света. По данни на Световната здравна организация страната ни е на трето място в света по смъртност, породена от замърсяването на въздуха. А газовете от колите са един от най-големите замърсители.

Обаче!

Оказва се, че тези замърсяващи коли, които общината ще изгони от центъра, съставляват 30 на 100 от всички коли в града. А България е най-бедната страна в Европейския съюз и хората всеобщо се возят на коли втора употреба. Половината от родния автопарк е на възраст над 20 години. В Европейски Съюз сме първенци по най-стар автопарк. Годишно у нас записаните нови коли до две години са под 2 %. Проблемът е в бедността. Всеки би предпочел да кара нова кола, само че малко на брой могат да си го разрешат.

В Европа на всички места рестрикциите вървят със тласъци и данъчни облекчения. А у нас, поради неналичието на облекчения, отново се ускори пазаруването на остарели коли. За да имат най-малко някакво возило, хората си дават парите за коли в неприятно техническо положение, чиято употреба по-късно непосредствено се отразява на чистотата на въздуха. И, несъмнено, на сигурността на придвижването. Имаше предложение за 12 хиляди лв. помощ от страната при закупуване на електрически автомобил, само че това е алтернатива единствено за богатите. Но и те не щат. Щото къде са обещаваните зарядни станции?

Сега общината се кани да изгони от центъра една трета от колите. Дори имаше оферти за санкции до 1000 лв. при нарушаване. Само да напомним на общината, че тези притежатели също заплащат налози, и то не дребни. Но с цел да се подреди Йорданка Фандъкова заедно Петко с мъжете, се вземат на хартия решения, които ще основат съществени проблеми на хората. Но въздухът няма да стане по-чист. Нито българите ще стартират да си купуват нови коли.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР