Матю Карничниг, старши кореспондент от Берлин на европейския Политико, в

...
Матю Карничниг, старши кореспондент от Берлин на европейския Политико, в
Коментари Харесай

Посланието на Шолц към Европа: Germany First!

Матю Карничниг, старши сътрудник от Берлин на европейския " Политико ", в разбор за медията
Докато Европа е в клопката на последствията от съветската война в Украйна, немският канцлер Олаф Шолц единствено приказва за взаимност, само че в реалност се е фокусирал напълно върху страната си. Дали става въпрос за оръжейни доставки за Киев или за намаляване на резултатите от скочилите цени на природния газ, методът му е явен - Германия преди всичко (Germany First).

Това не остава неусетно. Планът на Берлин за ексклузивен фонд от 200 милиарда евро за субсидиране на по-ниски цени на газа провокира гневни реакции от някои европейски водачи предходната седмица. Полският министър председател Матеуш Моравецки даже упрекна Шолц в " нарцисизъм " и " заличаване " на единния пазар. Притеснението е, че немските дотации ще дадат на производителите в страната непочтено преимущество по отношение на промишленостите в други членки на Европейски Съюз. " Най-богатата страна, най-влиятелната страна в Европейски Съюз се пробва да употребява тази рецесия, с цел да завоюва конкурентно преимущество за своя бизнес в единния пазар ", съобщи Моравецки по време на неофициалната среща на Европейски Съюз в Прага.

Въпреки че полският министър председател не е бил огромен обожател на държавното управление на Шолц даже в по-добри времена, той не е самичък. Както финландският министър председател Санна Марин, по този начин и естонският водач Кая Калас показаха сходни терзания, въпреки и по по-дипломатичен метод, призовавайки за европейски проект за справяне с казуса. " Трябва да намерим общо решение, другояче страните с по-голяма бюджетна еластичност ще имат преимущество по отношение на останалите ", разяснява Калас.
Реклама
Шолц отбрани берлинския проект, акцентирайки, че други европейски страни са подхванали същите стъпки. Макар и това да е правилно, никоя от тези стратегии обаче не се приближава до мащаба на немското предложение.
Самостоятелни дейности
Това, което безпокои европейските водачи повече от съответния газов фонд на Шолц, е възходящата наклонност най-големият състезател на континента да подхваща независими дейности по основни въпроси, свързани с стопанската система и сигурността, което може да подкопае европейската обединеност . Въпреки че немският канцлер приказва по какъв начин съветската война е " вдъхнала нов живот на думата взаимност " в Европа, Шолц очевидно не я е вдишал. Например часове след пълномащабната съветска инвазия в Украйна той отговори с оповестяване на специфичен фонд от 100 милиарда евро, ориентиран не към европейската, а единствено към немската сигурност. По сходен метод методът му към упования газов дефицит тази зима е фокусиран върху Германия, а не върху Европа.

Миналата седмица в Испания Шолц настоя за нов газопровод от Иберийския полуостров до Северна Европа, който да компенсира Германия за изгубените доставки от Русия. Президентът Еманюел Макрон се изрича срещу проекта, който ще пресече и френската територия, акцентирайки, че не е стопански оневинен. Това е позицията и на Европейската комисия, само че Шолц упорства за плана и даже изследва дали той може да заобиколи Франция.

Някои може да кажат, че Шолц е определен, с цел да слага страната си преди всичко. Но канцлерът неведнъж твърди, че точно Европейски Съюз е опорната точка на неговата политическа галактика. Пред последните дни отиде и по-далеч, акцентирайки " специфичната отговорност " на Германия да води като съществена мощ в центъра на Европа.
Реклама Европа не е уверена
Останалата част от Европа, която се е научила да следи дейностите на Берлин, а не риториката му, не е уверена. Макар доста европейски столици да желаят немската съгласуваност (и пари), те нямат доверие на Берлин да води Европейски Съюз. Германското настойчиво гонене на съветския газ, както и гледище за " разговор " с Москва на фона на повтарящата се експанзия на Владимир Путин (да не приказваме за отхвърли на Шолц да предложи на Украйна по-твърда военна помощ) лишиха Берлин от доверието, което имаше, изключително в Централна и Източна Европа .

Изглежда, че и германците са толкоз недоволни от неговото водачество, колкото и останалата част от Европа. Неговите социалдемократи в този момент са на трето място в социологическите изследвания. Да се откаже от огромния газов фонд би означавало политическо злополучие за обединението му.

Това значи, че Европа евентуално ще си остане риторично упражнение за Шолц, до момента в който се пробва да усъвършенства вътрешнополитическите си вероятности.
Свързани публикации Германия преди всичко: Заплаха ли е проектът на Берлин за енергийната сигурност на съюза 11 октомври 2022, 13:47 Инвеститорите утвърдиха антикризисните ограничения на Берлин, за разлика от европейските водачи 10 октомври 2022, 07:37 Германия контракти доставки на полутечен газ от ОАЕ 28 септември 2022, 11:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР