Материалният въпрос срина криптообществото. С какво ще завърши конфликтът между

...
Материалният въпрос срина криптообществото. С какво ще завърши конфликтът между
Коментари Харесай

Криптовалутни войни: разцеплението на общността

Материалният въпрос срина криптообществото. С какво ще приключи спорът сред разработчиците на криптовалути и основателите на устройства за майнинг?
Войната сред основателите на криптовалути и производителите на устройства за майнинг набира обороти. Производителите печелят милиарди от производството на профилирани процесори (ASIC), само че това не радва криптообществото. Има ли излаз от този спор?
Какъв е казусът?
За осъществяването на транзакции и за работа с блоковете е належащо осъществяването на изчислителни интервенции. Наградата за потребителя е пропорционална на изчислителната мощ на неговите компютърни устройства. Мощността се пресмята като брой транзакции в секунда.

При главните криптовалути, непрестанно пораства изчислителната опция на мрежата. Тоест, пораства броят интервенции, които би трябвало да се извършат, с цел да се завоюва един койн. Но от време на време растежът на изчислителната мощ надвишава всички упования.



От края на 2017 година изчислителната трудност на криптовалутната мрежа Monero растеше експоненциално и се усили с 400% от ноември 2017 до февруари 2018 година, като доближи 1 гигахеша/секунда. Тогава мнозина допускаха, че повода за това е бот-мрежа, основана на скрипта Coinhive. Това е един от най-популярните скриптове за прикрит рандеман на криптовалута посредством потребителските компютри.

Тогава Monero общността считаше, че потреблението на ASIC устройства за рандеман на тази криптовалута, не е допустимо. Почти всички бяха на мнение, че профилираният чип не може да прави рандеман на Monero по-добре от една или няколко мощни видеокарти. Но на 15 март 2018 година най-големият производител на майнинг съоръжение Bitmain анонсира профилирания X3 Antminer, който може да пресмята CryptoNight логаритъма с хеш скорост, 10 пъти по-висока от най-мощния графичен процесор за рандеман на Monero.

Тук започнаха търканията. Възникнаха съществени съмнения, че компанията Bitmain е употребила X3 за рандеман на Monero и точно това е повода за експоненциалния растеж на изчислителната мощ на мрежата в края на 2017 година.

Излизането на устройство за рандеман на криптовалута, основано на профилирани чипове доста понижава приходите на елементарните майнъри. Тъй като криптовалутата е децентрализирана и нейната орис се ръководи от цялото криптообщество, а ASIC може да се окаже в ръцете на напълно дребна негова част, то още на 6 април основателите на Monero оповестиха, че трансформират логаритъма на работа на мрежата. Или с други думи, реализира се хардфорк, с което Bitmain X3 става ненужен за добива на Monero.

Но тук поражда различен проблем. Получава се по този начин, че когато първите X3 Antminers бъдат получени от купувачите, те ще бъдат настоящи единствено за някои обособени недоходоносни криптовалути, които също употребяват логаритъма Electroneum. Тоест, потребителите които са закупили това съоръжение, няма да върнат вложенията си. Тези профилирани ASIC чипове се появиха на пазара единствено няколко седмици преди да станат безполезни.
ASIC раздорът
Това разединение на криптообщестото е обвързвано със самия механизъм на издаване на криптовалутите. В основата на този механизъм е правилото Proof-of-Work. Този принцип значи, че с цел да получиш криптовалута, би трябвало доста добре да работиш. Необходимостта от осъществяването на комплицирани калкулации в началото лиши целия запас на централните процесори (CPU), по-късно на графичните процесори (GPU) и най-после, в най-високата точка на тази еволюционна верига се намират ASIC чиповете. Именно те станаха ябълката на раздора, нарушила тънкия баланс на силите в средата на криптообществото.

В ASIC чиповете няма никаква непотребна функционалност. Те не стават за нищо друго, с изключение на за една тясно профилирана задача. От друга страна, тяхната цена и употребявана сила са оптимални за добива на дадена криптовалута, изискваща грамаден размер калкулации. Специализираните ASIC чипове изместиха мощните видеокарти и централни процесори при добива на редица криптовалути и направиха тяхното потребление нецелесъобразно и нерентабилно. Добивът стартира да се прави в големи цифрови ферми, съединени в региони с на ниска цена електричество. Обратната страна на тази глобализация бе взривният растеж на потреблението на електрическа сила от Bitcoin мрежата, която към края на тази година се чака да доближи 0,5% от международната консумация на електрическа енергия. Но този проблем се взема решение посредством способи, които не засягат базовите правила на майнинга. Например, посредством потреблението на протокола Lighting Network.

Постепенно Bitcoin може да не остане чисто децентрализирана криптовалута, която е еднообразно налична за всички членове на криптообществото. ASIC може и да не оправдае вложените средства. Това е риск и за приемането на някакъв благонадежден приход е належащо да се вложат милиони. А това надалеч не всеки може да си го разреши.
Класовото делене
Използването на ASIC изисква доста старания и финансови средства. Това напълно не са видеокартите или процесорите, които могат да бъдат закупени от всеки магазин. По този метод най-големите компании за рандеман на криптовалута се трансформират в кралете на пазара. Компании като Bitmain да вземем за пример, имат запаси за основаването на ASIC чипове, както и да управляват техните доставки и продажби. Компаниите от този жанр се трансфораха в в най-големите снабдители и оператори на оборудването за рандеман на криптовалута.



Но има и друго. Използвайки своите нови благоприятни условия за основаване на профилирани процесори, тези компании имат намерение да трансфорат Китай във водещ състезател в развиването на изкуствения разсъдък. По този метод ще разполагат с още по-големи изчислителни мощности и ще нарушат децентрализацията на криптовалутите.

Концентрацията на ASIC в ръцете на огромните играчи докара до появяването на огромни пулове, взаимно контролиращи над 51% от целия рандеман. Ако съумеят да се договорят, то съгласно документите на митичния Сатоши Накамото, контролът върху по-голямата част от мощностите за рандеман, дава опция за корист. Става допустимо подправянето на блокове, допустимо е непризнаването на някои блокове, става допустимо реализирането на разнородни офанзиви срешу криптовалутната мрежа.

Противодействието против възникването на сходен криптовалутен картел е основаването на ASIC-устойчиви логаритми. По всичко проличава, че сме на прага на повратен миг, който ще дефинира бъдещето на тази промишленост.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР