Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от

...
Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от
Коментари Харесай

МЗ дава на прокуратурата данни за доставки на респиратори, маски и лекарства

Материалите от инспекцията на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и медикаменти за интервала на изключителната епидемиологична конюнктура от 13 май предходната година досега отиват в прокуратурата. Това сподели в изявление за зам.-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров. 

Проверката е посочила, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. " Заобиколени са били общоприетите практики за координиране, а подписването на контракт, издаването на фактура и заплащания са се случвали в границите на един ден. Ще изпратим материалите в прокуратурата. Общото сред тези процедури приказва за извънредно непрозрачно ръководство в министерството в този интервал. Не са изпълнени обикновени процедури и нормативни актове за активността на министерството на опазването на здравето ", разясни Димитър Петров.

По думите му, не е ясно от кое място са дошли офертите. " Получихме пояснения, устни, че са идвали от Министерството на стопанската система и по линия на комерсиалните представителства. Проверката обаче сподели, че в Министерството на стопанската система не знаят за сходно нещо. Не е ясно кой е носил тези предложения, по какъв метод са набирани, по какъв метод са оценени “, посочи доктор Петров.

Не е имало и работна група, която да разисква процедурата. Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало период за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. " Последните респиратори да вземем за пример са пристигнали чак през септември. Харчени са били в допълнение средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране. Прави усещане, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които по-късно са купувани с някакви процедури. Поне 30 хиляди от горната страна е цената ", сподели още д-р Димитър Петров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР