Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от

...
Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от
Коментари Харесай

МЗ дава на Гешев материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Материалите от инспекцията на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и медикаменти за интервала на изключителната епидемиологична конюнктура от 13 май предходната година досега отиват в прокуратурата. Това сподели пред БНР заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров .

Проверката е посочила, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били общоприетите практики за координиране, а подписването на контракт, издаването на фактура и заплащания са се случвали в границите на един ден. 

„ Ще изпратим материалите в прокуратурата “, съобщи Петров и добави: Общото сред тези процедури приказва за извънредно непрозрачно ръководство в министерството в този интервал. Не са изпълнени обикновени процедури и нормативни актове за активността на Министерство на здравеопазването.

„ Незнайно от кое място са дошли предложения. Получихме пояснения, устни, че са идвали от Министерството на стопанската система и по линия на комерсиалните представителства “, сподели зам.-министърът и заяви, че инспекцията посочила, че в Министерството на стопанската система не знаят за сходно нещо.

„ Не е ясно кой е носил тези предложения, по какъв метод са набирани, по какъв метод са оценени “, посочи доктор Петров.

Не е имало и работна група, която да разисква процедурата.
 Сигнал: Питам шеф на болница имат ли потребност от респиратор, той дава отговор - нямаме пари Сигнал: Питам шеф на болница имат ли потребност от респиратор, той дава отговор - нямаме пари
" Разговор по телефона от преди минути - звъня на шефа на болница в регионален град: Аз: Здравейте, споделям се по този начин и по този начин - имате ли...

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво координиране – Жени Начева, акцентира Димитър Петров. По думите му подписването на контракт, издаването на фактурите и заплащанията са се случили в един и същи ден. Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало период за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори да вземем за пример са пристигнали чак през септември. Харчени са били в допълнение средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Прави усещане, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които по-късно са купувани с някакви процедури, разясни доктор Петров. 

„ Поне 30 хиляди от горната страна е цената. То си проличава от последващи поръчки. Цената е повишена по тази причина, че е търсена по този метод. Някой е дал тази оферта и мигновено е превърната в контракт. Този някой съгласно мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, защото третият контракт с Турция - за персонални защитни средства, беше оповестено, че е по персонална сделка на премиера. Вероятно е пристигнал подготвен контракт в министерството, който Жени Начева е пуснала за автограф “.

Не е обикновено докладна бележка, решение на Министерски съвет, контракт, който не е ясно кой е написал, фактура и заплащане да станат в границите на един ден, безапелационен е заместник-министърът. 

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин отвън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди $ и е бил складиран в „ Бул био “, където по това време е имало огромни количества, дарени от няколко компании.
 Новите случаи на COVID-19 понижават, позитивните проби още веднъж са под 1 % Новите случаи на COVID-19 понижават, позитивните проби още веднъж са под 1 %
Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като безусловно число, и като %. 93 са новооткритите случаи за 23 юни, к...

„ Въпреки това е направена тази доставка. Вероятно огромна част от хидроксихлорокина няма да бъде употребен поради изтичащи периоди на валидност ", предвижда Димитър Петров и добави: „ Като му изтече годността, ще бъде бракуван “.

Медикаментът е препоръчан е за лекуване на ревматологични болести, само че са декларирани единствено 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от приключване на годността.

В огромни количества на склад и досега има маски от първата доставка. 

„ Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за здравна приложимост, само че необичайно за какво са разпределени по лечебните заведения “, разяснява зам.-министърът.

По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, т.е. като медицински маски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР