Математиката е своебразна опора на древните цивилизации – от измерването

...
Математиката е своебразна опора на древните цивилизации – от измерването
Коментари Харесай

Как китайският император се е справял със 121 жени?

Математиката е своебразна опора на античните цивилизации – от измерването на времето до навигацията за моряците. Но след краха на Древен Египет, Месопотамия и Елада тази просвета доближава нови небеса на Изток.
В Древен Китай математиката била основен инструмент за проектирането и издигането на Великата китайска стена с дължина съвсем 9000 км., чиято цел била да отбрани империята от враговете ѝ, заяви Военновъздушни сили.
Но и животът в императорския замък бил зависещ на цифри и числа.
Плановете и решенията на императора са изграждали и приемали предвид на календара и придвижването на планетите. Математическите модели и хрумвания влияели и на това по какъв начин да бъдат планувани дните и нощите на императора, съобщи БГНЕС.
Например съветниците на императора измислили по какъв начин да бъде „ обезпечено “ императорът да не остави без внимание нито една от дамите в харема си за избран интервал.
Графикът на нощния „ дневен ред “ на императора се основавал на формулите на геометричната градация. Според легендата за 15 нощи императорът трябвало да се посвети на 121-те дами от харема си, които включвали: императрицата, три по-възрастни дами, девет други съпруги, 27 наложници и 81 робини.
Всяка последваща група е три пъти по-многобройна от предходната. Първата нощ била с императрицата. Следващата императорът посвещавал на трите си по-възрастни съпруги. Третата – на останалите си девет дами. Следващите три нощи императорът прекарвал с 27-те си наложници – всяка нощ при него дошли по девет от тях. Останалите нощи императорът прекарвал с робините – всяка нощ при него идвали девет робини.
Такъв „ график” трябвало да подсигурява, че императорът спи с дамите от „ най-висш ранг” на своя харем при пълнолуние, когато женската мощ „ ин” доближи своя връх и може да подхожда на „ ян” - мъжка мощ.
Съветниците, които съставяли този график, на първо място се грижели за появяването на почтени, или по-скоро на най-хубавите вероятни наследници на императора.
Но освен животът на императорския двор се дефинира от математически хрумвания и формули. С взор върху математиката се водели всички държавни каузи
Древен Китай е разрастваща се империя, която заема голяма територия, със непоколебим юридически кодекс, развита данъчна система, усъвършенствани системи за премерване и парична система.
Китай употребява десетичната система 1000 години преди да стартира да се употребява на Запад.
В магическата мощ на числата имат вяра в Китай и до през днешния ден.
Например нечетните цифри се считат за мъжки, а четните – за женски. Числото 4 в Поднебесната империя гледат да заобикалят по всевъзможен метод, до момента в който 8 е щастливото число.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР