Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува традиционната си прогноза

...
Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува традиционната си прогноза
Коментари Харесай

Омикронът е на колене, не му помагайте да се изправи, апелир...

Математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов разгласява обичайна си прогноза за развиването на пандемията у нас. Според него пикът на петата вълна е към края си, само че не е изключен и второстепенен пик.

“Завърши третата седмица от царстването на Омикрона. Започна четвъртата. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.95. На това му се споделя крушение на Негово Величество Омикрона. Няма суперпожар. Трендът на повишаване на новите случаи - пречупен. Трендът на повишаване на заетостта на леглата в лечебните заведения - пред изкривяване. Тренд на повишение на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи последен”, написа проф. Витанов.

“В България не се случи голямата Омикрон вълна, която наблюдавахте в други страни. И тръгнахме да го удряме на уволнение”. Това написа още Витанов и насочи предизвестие: “Бързата кучка слепи ги ражда! Битката още не е свършила. Внимавайте с отпущането на ограниченията. Нали знаете приказката за давенето на края на Дунава. С задоволително нелепост може да стабилизирате сюжета второстепенен пик на Омикрон вълната. Спазвайте ограниченията. Вървим добре, не трябва да се отклоняваме от вярната траектория”, безапелационен е математикът.

И обобщава тезата си: „ При тази вълна системата " бърза кучка " е толкоз неправилна, колкото и системата " сталин " (налагане на цялостен локдаун)”.

Математикът предизвестява, че втори пик не е изключен, само че към този момент е малко евентуален. „ Трябва да сме тотални идиоти, с цел да стабилизираме сюжета за второстепенен пик”.

Витанов предвижда, че пречупването на тренда на повишаване на заетите кревати в болничното заведение би трябвало да се случи през тази седмица. „ С това ще излезем от пика”.

“Започва намаляване на ограниченията там, където те са си свършили работата. Тук не трябва да се бърза. Спряхме повишаването на новите случаи измежду зима. Да не изпускаме тази победа. Да не изпускаме шарана този път”, моли Витанов.

Математикът предвижда, че смъртността ще стартира да понижава през втората половина на февруари. “Има справедливи фактори, които водят до високата смъртност и те не могат да се отстранен с тактически ограничения. Мислите си, че с цялостен локдаун смъртността ще намалее. На други места имаше цялостен локдаун и стотици хиляди случаи дневно. Винаги съм казвал - погрешно наложеният цялостен локдаун може да е доста вреден”.

Според него първият локдаун е бил вярно натрапен и той е „ прегазил “ първата вълна на ковид в България. „ От лятото на 2020 година налагането на подобен локдаун е невероятно заради това, че приказките на гурутата за " безобидното грипче " са в главите на забележителна част от народа, която стана инатеста. Оттук стартира високата смъртност и до момента в който не се преодолее това, смъртността ще е висока и никакъв цялостен локдаун няма да я свали”, безапелационен е Витанов.

И заключи: „ Омикронът е на колене. Не му помагайте да се изправи. Не действайте по системата “бързата кучка”, прекомерната еуфория е също толкоз нездравословна, колкото и прекомерния песимизъм”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР