Математикът Люис Кафарели бе удостоен с Абеловата награда за 2023

...
Математикът Люис Кафарели бе удостоен с Абеловата награда за 2023
Коментари Харесай

Люис Кафарели бе удостоен с Абеловата награда за 2023 г.

Математикът Люис Кафарели бе почетен с Абеловата премия за 2023 година Решението на борда на Норвежката академия на науките разгласи президентката на научната институция в Осло Лисе Овреос. Събитието се излъчваше на уеб страницата на Абеловата премия.

Най-престижната премия в света на математиката носи името на норвежкия математик Нилс Хенрик Абел и се връчва на жив математик от Норвежката академия на науките годишно от 2003 година, написа Българска телеграфна агенция. Кафарели е учител и откривател в Тексаския университет в Остин, Съединени американски щати, и е отличен за приноса му в теорията за нелинейните частични диференциални уравнения, в това число за задания със свободни граници и уравнението на Монж-Ампер.

Наградата " Абел " е учредена от норвежкото държавно управление през 2002 година, ръководи се от Норвежката академия на науките и се връчва всяка година. Сравнява се с Нобелова премия, която не се присъжда в региона на математиката. Другото влиятелно отличие в света на математиката е медалът Филдс, само че той е предназначен за математици до 40-годишна възраст.

Церемонията по награждаването на лауреата ще бъде на 23 май в Осло. Той ще получи наградата от норвежкия крал Харалд. Паричната награда на премията е 7,5 млн. норвежки крони (660 000 евро).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР