Мастноразтворимите витамини, както се вижда от името им не се

...
Мастноразтворимите витамини, както се вижда от името им не се
Коментари Харесай

Мастноразтворимите витамини – A, D, E, K


Мастноразтворимите витамини, както се вижда от името им не се разтварят във вода а в маслени разтвори. Това е повода, заради която се предлага приемът им под формата на хранителни добавки да бъде по време или след нахранване. Приети на празен корем, огромна част от тях няма да се усвои.

Мастноразтворимият им темперамент допуска по-дългото им запазване в организма, изразходват се дребни количества и се набират в задоволителна степен с храната. Поради обстоятелството,че те елементарно кумулират в организма, би трябвало да се внимава с прима им, предозирането с тях води до токсичност, нарушение функционалностите на организма и увреждане на някои органи.

Витамин A, ретинол . За първи път е извлечен от моркови, което дава името на цялата група съединения – Каротеноиди . Те съставляват прекурсор на същинския вит.А и се назовават още провитамини А. Ретинолът е мощен антиоксидант, той защищава от натрупването на нездравословните свободни радикали в организма.

Вит.А взе участие в синтезата на белтъци и контролира обменните процеси. Участва във образуването на скелета, зъбите, колагена и хрущяла. Участва в синтеза на зрителния пигмент родопсин, който обезпечава акомодация на окото към слаба светлина и защищава от „ кокоша слепота “. Активира белите кръвни кафези и ускорява имунитета. Използва се в козметични кремове подпомагайки регенерацията на кожата, забавя стареенето.

Свързани публикации.. Витамините от група B - мозъкът ни не може без тях 0 Витамините от група B - II част 0 Витамин C – най-популярният измежду витамините 0

Недостигът му може да е причина за постоянно боледуване, проблеми със зрението,липса на вкус. Храни, богати на вит.А са риба, хайвер, яйца, черен дроб, млечни артикули.

Витамин D съществува под две форми. Вит.D2 – ергокалциферол, който е неактивен и D3 – холекалциферол – дейната форма, синтезира се в черния дроб и бъбреците. Образува се и в кожата под действието на ултравиолетовия набор на слънцето. Взима присъединяване в усвояването на калция и фосфора в костите и зъбите. Поради тази причина се употребява за профилактика и лекуване на рахит и остеопороза.

Нови изследвания сочат изгоди на вит.D за имунната система. По-високи дози от витамина могата да се употребяват превантивно през зимния сезон. Същевременно хипервитаминозата може да докара до стомашни неразположения, калцифициране на някои съдове и отсрочване на камъни в бъбреците.

Липсата на витамина в детска възраст е причина за изостаане в растежа, трошливост на костите и рахит. В зрелост се развива остеопороза. Вит.D взаимодейства с редица медикаменти, които могат да попречат на усвояването му. Храни, съдържащи вит.D са риба, гъби, яйца и млечни артикули.2456

http://www.puls.bg/health/highlights/news_28800.html
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР