Масовото навлизане на генеративния изкуствен интелект вече ни даде платформи,

...
Масовото навлизане на генеративния изкуствен интелект вече ни даде платформи,
Коментари Харесай

Google и Microsoft се карат - Apple печели... милиарди

Масовото нахлуване на генеративния изкуствен интелект към този момент ни даде платформи, които вършат картини по изложение и пишат текстове на най-разнообразни тематики, само че занапред технологията ще преобрази търсенето на информация в интернет. През идващите месеци ще гледаме борба сред сегашния водач Гугъл и завърналия се с нова мощ Bing на Microsoft. Победителят към този момент е явен. Казва се Apple.

Моля? Нека разбираем. При компютрите с Windows и смарт телефоните с Android всяка от двете компании може - почтено или съвсем, да насочи потребителите към своето предложение, само че има една територия, която е с решаващо значение: полето за търсене в устройствата на Apple, т.е. Mac, iPhone и iPad. Там попада този, който даде най-хубавата цена.
 Колко заплаща Гугъл на Apple, с цел да е търсачка по дифолт на iPhone?
Колко заплаща Гугъл на Apple, с цел да е търсачка по дифолт на iPhone?

Според калкулации за последните три години сумата е повишена тройно

От години Alphabet си заплаща, с цел да бъде Гугъл Search първи избор на Apple потребителите. Според Quartz през 2021 година сумата е била 15 милиарда $. Голяма, само че смислена инвестиция - тя дава достъп до приблизително по-заможна публика, която е от основно значение, в случай че се стремиш да постигнеш 100 милиарда $ доходи от реклама. А точно това прави Alphabet с Гугъл всяка година.

И тук няма никакво значение, че Android конкурира iOS - за онлайн колоса е значимо да печели пари и от своята екосистема, и от " врага ". Същата е обстановката и с уеб браузърите - на процедура единствената причина Mozilla Firefox сега да съществува като освен това от занимание план е фактът, че Alphabet си заплаща добре, с цел да бъде Гугъл търсачката по дифолт. Нищо, че си има Гугъл Chrome и той е пазарен водач.
 Вече е публично: Microsoft води пред Гугъл при търсенето онлайн
Вече е публично: Microsoft води пред Гугъл при търсенето онлайн

ChatGPT към този момент задвижва Bing, ще влезе и във всички съществени артикули на компанията

В момента Гугъл Search има 92% пазарен дял, а Bing е с едноцифрен. Това обаче може да се промени безусловно за месеци, в случай че Microsoft съумеят да убедят потребителите, че общуването с търсачката и приемането на смислени отговори от нея е новият метод да се употребява Глобалната мрежа. Последната такава промяна на парадигмата пристигна малко след премиерата на iPhone през 2007 година и роди мобилния уеб. Тогава Гугъл бяха от печелившата страна благодарение на Android.

Сега обаче ситуацията е по-различно. MS наляха милиарди в компанията OpenAI и тя се отблагодари с GPT езиковите модели, които задвижват чат бота ChatGPT и всички нови AI интеграции в продуктите на компанията. Гугъл, дали от опасения да не саботират другите си бизнеси, дали от боязън от неточности, които обществено търгувана компания не може да прави, изглеждаха пасивни... до момента в който не изненадаха света с паническото показване на чат бота Гугъл Bard при започване на тази седмица.
 Като на смешка чатботът на Alphabet изтри $150 милиарда от пазарната й капитализация
Като на смешка чатботът на Alphabet изтри $150 милиарда от пазарната й капитализация

Излиза ли AI отвън надзор?

Това не се получи добре. Продуктът направи обществения си дебют очевидно " суров ", като дори в една от демонстрациите му се оказа, че дава погрешна информация. Резултатът - минус 150 милиарда $ за Alphabet. В момента Гугъл наподобяват в отслабена позиция и няма да е чудно, в случай че Microsoft предложат своята актуализирана търсачка на Apple, които все още нямат сходна технология. Успеят ли, светът на технологиите към този момент няма да бъде същият.

Така може да забележим наддаване с присъединяване на двете софтуерни мегакомпании. Това ще са най-лесните милиарди, които компанията на Тим Кук е печелила в миналото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР