Масово се счита, че диабетоболните имат по-висок риск от заразяване

...
Масово се счита, че диабетоболните имат по-висок риск от заразяване
Коментари Харесай

Код здраве: За диабетиците и връщането към нормален начин на живот след COVID-19

Масово се смята, че диабетоболните имат по-висок риск от заразяване с Ковид-19. Това обаче не е правилно. Истинските опасности пред тях са свързани с по-тежкото протичане на вирусната зараза.

„ Рискът на един човек със захарен диабет да се болести с ковид е идентичен с риска от заразяване на всеки един различен човек. Когато обаче хората със захарен диабет се заразят с ковид, при тях болестта може да протече по-тежко и прогнозата да бъде по-неблагоприятна. Но тук има едно „ НО “ – това се отнася за захарния диабет, когато той не е добре следен “. Това разяснява днешният посетител на здравното предаване „ Код здраве “ проф. доктор Цветалина Танкова, дмн, шеф на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология „ Акад. Иван Пенчев ". И добавя, че през последните няколко месеца са насъбрани данни от Китай, Съединени американски щати, Италия, Англия, които демонстрират, че има директна връзка сред положителния надзор на кръвната захар и хода на болестта при Ковид-19. „ Напоследък бяха оповестени данни от Китай, които демонстрират, че преживяемостта при хората със захарен диабет, които са поддържали трайно добра кръвна захар до 10 ммол/л, е 98.9%. А при тези, които са поддържали неудовлетворителен гликемичен надзор - с кръвна захар трайно над 10 ммол/л - смъртността е била 11%, т.е. 10 пъти по-висока “, изяснява проф. Танкова.

Захарният диабет постоянно се съчетава и с други болести, които са свързани с по-висок риск от протичане на ковид. Това са сърдечно-съдовите болести, артериалната хипертония, затлъстяването, хроничното бъбречно заболяване, както и тези на черния дроб.

По последни данни ¼ от приетите в болница с коронавирусна зараза имат захарен диабет, като делът на тези от тях, които са в интензивните отделения, нараства до 1/3.

Проф. Танкова дава забавни наблюдения върху резултатите, които коронавирусната зараза може да провокира у пациенти, които до този миг не са имали диабет: „ Установено е, че върху бета-клетките на панкреаса има рецептори за ковид и когато един човек е инфектиран, свързването на вируса с тях може да докара до увреждане на клетките и до повишаване на кръвната захар. Така че хора, които нямат диабет, по време на коронавирусна зараза могат да бъдат с хиперглекимия и тази нараснала кръвна захар би трябвало също да бъде следена “.

Как гладко и оправдано да се върнем към естествен метод на живот след престоя ни вкъщи за повече от два месеца, за какво гладуването е безусловно противопоказно за диабетоболните, както и още скъпи и потребни препоръки ще откриете във видеото:

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Проф. доктор Цветалина Танкова, дмн е Началник на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология „ Акад. Иван Пенчев "; Ръководител на Катедрата по ендокринология, Заместник-декан по научната активност на Медицински Факултет, Медицински университет – София. Член на Експертния съвет по ендокринология към Министерството на здравеопазването.

Завършила е Медицинска академия, София с цялостно отличие и Златен Хипократов орден през 1984 година Има специалности по вътрешни заболявания и по ендокринология и заболявания на обмяната. Специализирала е по проблемите на захарния диабет във водещи клиники в Швейцария, Англия, Дания. Ръководи голям брой национални и интернационалните научни планове в региона на захарния диабет. Има над 200 изявления в научни медицински списания и над 350 участия в научни конгреси. Научните й писания са представени над 3500 пъти в задгранични издания. През 2013г. издава учебник „ Захарен диабет “. Поканен преподавател на курсове за следдипломно образование на Европейската асоциация за проучване на диабета (EASD) в доста страни.

Член e на Европейската асоциация за проучване на диабета (EASD), Генерален комитет на Групата за образование по захарен диабет (DESG) към EASD, Европейска група по инсулинова устойчивост (EGIR) към EASD. Секретар на Българското Дружество по Ендокринология от 2003 година

Ако тази тематика ви е била забавна и потребна – абонирайте се за „ Код здраве “ в
iTunes
Spotify
Гугъл Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР