Масово ИТ бизнесът не се е възползвал от държавна подкрепа

...
Масово ИТ бизнесът не се е възползвал от държавна подкрепа
Коментари Харесай

ИТ бизнесът не иска държавни дотации заради Cvoid-19, а студенти

Масово ИТ бизнесът не се е възползвал от държавна поддръжка поради пандемията от ковид. Вместо това софтуерните компании желаят да си сътрудничат с университетите в подготовката на фрагменти. Те приканват да се усили практиката за сметка на теорията във висшите учебни заведения. Това излиза наяве от извършена анкета от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) измежду членовете ѝ.

Рецептата за справяне с рецесията е иновативност, еластичност и увеличение на приема на студенти в ИТ специалности. Това споделят близо три четвърти (75%) от участвалите в анкетата. Близо две трети от фирмите (65%) са на мнение, че всички сме свързани по-силно, в сравнение с сме очаквали.

На този декор повече от половината интервюирани компании (63%) правят оценка като отрицателно въздействието на пандемията върху финансовото им положение, а най-уязвими са микро и огромните компании.

" Настоящата анкета няма претенциите да е представително проучване. Тя е по-скоро моментна фотография на настроенията в софтуерния бранш и дава визия за упованията и паниките на фирмите. За нас анкетата още един път изрично удостоверява тезата ни, че цифровата промяна на българската стопанска система е извънредно нужна, а рецесията с ковид изостря в голяма степен този въпрос ", разяснява Доброслав Димитров, ръководител на Управителния съвет на БАСКОМ.

Над две трети от интервюираните компании са на мнение, че пандемията ще провокира световна криза и това подлага на тестване сектора в България. 61 на 100 споделят за отсрочени планове и поръчки от клиенти, а 35% - за отсрочени капиталови решения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР