Маските паднаха. Това изречение е колкото банално, толкова и вярно

...
Маските паднаха. Това изречение е колкото банално, толкова и вярно
Коментари Харесай

Краят на Мемориал - предвестник на още по-големи репресии в Русия

Маските паднаха. Това изречение е колкото тривиално, толкоз и правилно за следващ път. Защото през вчерашния ден пристигна следващото отчаяние за тези, които още имаха вяра, че в путинова Русия към момента има място за " Мемориал " - най-реномираната правозащитна организация в страната. По искане на прокуратурата и с благословията на Върховния съд интернационалната конструкция на организацията беше разпусната. Същото вероятно скоро ще се случи и с едноименния Център за отбрана на човешките права. Двата органа на съветската правосъдна система в тази ситуация действаха в благозвучие с ползите на президента Владимир Путин.

Но това не е просто следващото решение да се ликвидира неправителствена организация, която Кремъл не харесва. В случая беше прекрачена и последната граница. Оттам нататък Русия ще е друга.

" Мемориал " от много време е бодил в окото на Владимир Путин. Организация, която проверява закононарушенията на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), против един някогашен офицер от същия този Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който сега извършва длъжността президент на страната. Т.е. всичко е ясно. " Мемориал " поддържа жив загатна за терора, упражняван от Сталин, и за неговите закононарушения против личния му народ. А Путин и неговото обграждане, в което влизат основно някогашни офицери от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), желаят руснаците да не помнят тези мрачни страници от съветската и от руската история. И посредством смазващата си агитация съвсем са съумели да изтрият тези мемоари от паметта на хората.

Следващите репресии няма да закъснеят

Прокуратурата без да желае разобличи замисъла на Путин, като формулира обвиняването против " Мемориал " по следния метод: " Създава на Съюз на съветските социалистически републики погрешния имидж като терористична страна ". Констатацията, че " Мемориал " сякаш бил работил в нарушаване на Закона за задграничните сътрудници, е в действителност единствено най-обикновен предлог.

Някой безсрамник би споделил, че Путин даже не е имал потребност да закрива " Мемориал ", тъй като организацията така или другояче отмираше. Създадена от Нобеловия лауреат Андрей Сахаров, тя претърпя звездните си мигове в края на 80-те години на предишния век. Тогава нейните деятели издигнаха пред самата централа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на площад " Лубянка " паметна плоча за жертвите на ГУЛАГ. Този бе знак на смяната, която Путин от години се пробва да преобърне. И явно напълно скоро ще успее. Напоследък смисъла на " Мемориал " в очите на съветското общество спадаше от ден на ден, в управлението му към този момент вземат участие единствено ветерани. Т.е. организацията като че ли спря да съставлява огромна опасност. Но за какво тогава взеха решение да я разхлабен?

Изглежда, че гласът на правозащитниците от " Мемориал " въпреки всичко не е бил толкоз слаб, колкото му се желае на Кремъл. А няколко нови начинания напряко разгневиха властта. Например - осведомителният портал за задържани деятели, който също беше закрит.

Позорното решение на съветското правораздаване да разпусне " Мемориал " с изключение на всичко друго е предвестител на още по-мрачни времена. Защото в Русия в действителност може да настъпи още по-непрогледен мрак. Путинова Русия се е засилила към горещата фаза на една нова Студена война против Запада. А една правозащитна организация, която Западът цени изключително високо, би могла съществено да попречи на сходна интервенция. И сега към този момент би трябвало да се притесняваме, че против опозицията и против инакомислещите в Русия ще се надигне нова вълна от репресии и гнет. За задачата мощният човек в Кремъл желае дефинитивно да си развърже ръцете, а не непрестанно да слуша от деятелите на " Мемориал " рецензии във връзка все новите и нови политически арести.

" Мемориал " ще се завърне

И оказва се че Путин е спечелил, по този начин ли? Не, несъмнено.

Защото " Мемориал " ще продължи активността си в конспиративност и от чужбина. Ще продължи да проверява обстоятелствата за сталиновия гнет и за потъпкването на човешките права в днешна Русия. И ще надживее ръководството на Путин. Не единствено ще го надживее, само че един ден ще се посвети и на неговото проучване и осветляване.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР