Масивната бетонна структура, висока 35 метра, е разположена на връх

...
Масивната бетонна структура, висока 35 метра, е разположена на връх
Коментари Харесай

Младият арх. Пламен Мирянов почисти ”Арката на свободата”

Масивната бетонна конструкция, висока 35 метра, е ситуирана на връх Горалтепе (1595 м) в прохода Беклемето и бе следващият исторически монумент, оставен на произвола на времето и създателите на безразборни графити в региона.

" Трудно бе за нас да останем безразлични към това, което видяхме на една разходка на 24 май тази година - нечиста среда, грозно изрисуван и надписан със сквернословия монумент ", показа арх. Пламен Пламенов Мирянов, създател на фондация " Нашият дом е България ". И добави:

" Това е място, на което българинът да се преизпълни с признателност и горделивост

Всяко посягане и пренебрежение към незабравим знак на българското избавление е акт на дълбока духовна и културна мизерия ".

.

Затова на 12 септември 2021 година арх. Мирянов дружно с екипа на фондация " Нашият дом е България " провежда акция по разчистване на историческия монумент и знак на Освобождението. И съумяват да се оправят единствено за няколко часа.

С помощта на машинна техника и висок клас препарати за разчистване на графити бяха заличени грозните вулгарни надписи и наслоеният през годините прахуляк, а по-късно остатъците от графити бяха отстранени на ръка с четки за тънко отнасяне на повърхността.

Почистени са и боклуците в региона на историческия монумент.

За страдание, малко институции и компании в региона са откликнали на апела да оказват помощ. Именно по тази причина още по-навременна и скъпа се оказва помощта на компанията за професионални почистващи системи АВИАТРАНС и компания " Евроканал ", които осигуриха водоноска за зареждане на почистващата система.

Успешният завършек на родолюбивата акция е ознаменуван с рецитал на художествено слово от артиста Янко Лозанов и арх. Пламен Мирянов, което проехтява на върха в съпровод на последните слънчеви лъчи и багри от особено режисирано художествено осветяване.

Произведенията на Иван Вазов, Иван Радоев, Веселин Ханчев и Владимир Башев вършат момента още по-вълнуващ и припомнят, че наш дълг е да запазим за поколенията освен историята, само че и емблемите и знаците на паметта.

Почистването на паметника " Арка на свободата " е следващата родолюбива самодейност на фондация " Нашият дом е България ", чиято задача е запазване на християнските полезности и обичаи, културните наследства и словесността.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР