Мащабно проучване очертава най-големите предизвикателства пред родителите днес Кампанията на Нестле

...
Мащабно проучване очертава най-големите предизвикателства пред родителите днес Кампанията на Нестле
Коментари Харесай

Проучване: Родителството е голяма лъжица за всяка уста

Мащабно изследване обрисува най-големите провокации пред родителите днес  Кампанията на Нестле България „ Модерното  родителство “ с фокус върху тематиките и проблемите за актуалните родители Пандемията от COVID-19 понижава публичния напън върху родителите и ускорява взаимната подкрепа 
Общественият напън и непрекъснатото съмнение, дали се оправят по най-хубавия метод, са най-големият проблем на актуалните родители. Това демонстрира Глобалният показател на родителството – първото по рода си изследване и неповторим нов инструмент, който мери „ компликацията на родителството “ по целия свят. Той е въодушевен от разбирането, че въпреки да е прелестно прекарване, да си родител в никакъв случай не е елементарно и е извънредно значимо да се разпознават основните проблеми. Индексът се базира на огромно изследване, направено през 2020 година, инициирано от „ Нестле “ (Nestlé), като част от уговорката да поддържа фамилиите през първите 1000 дни от живота и е неповторим нов метод за съпоставяне и схващане на опита на родителите по целия свят, отразяващ възгледите на над 8 хиляди майки и татковци с деца на възраст до 12 месеца. Самото изследване е извършено от Kantar – водеща компания за изследвания и обработка на данни. 

„ Ние виждаме, че родителите в България усещат същото напрежение при развъждането на децата си, каквото разказват майките и бащите в целия свят. Работим в тясно съдействие с медицински експерти – акушери, педиатри, психолози, и виждаме потребността на родителите да споделят страховете и проблемите си, без да бъдат осъждани, а в противен случай - да получават поддръжка и схващане. Защото обществените медии без спор оказват голям напън върху всеки човек и още повече върху фамилиите, които стават родители за първи път. В отговор на това, „ Нестле Детско Хранене “ започва акцията „ Модерното родителство “. Целта ни е да предизвикваме открит диалог с майките и бащите, които минават през всички тези провокации и да им помогнем да осъзнаят, че не са сами “, разяснява доктор Ивелина Герова, управител Медицинска връзка Югоизточен пазар „ Нестле Детско хранене “.

Кампанията „ Модерното родителство “ се концентрира върху тематиките и проблемите, които най-силно засягат актуалните родители. Освен натиска от обществото, това са разпределянето на уговорките сред майката и бащата, ролята на обществените мрежи, съвместяването на майчинството, работата и обществения живот, самотното родителство и други. Инициативата ще бъде разгърната, като разнообразни експерти ще дават препоръки по отношение на психическото здраве, преодоляването на напрежението и поддържането на салдото сред сътрудниците в фамилията.

Част от натиска, на който са подложени родителите, е и вътрешен – майките и бащите имат високи условия към себе си и споделят, че са се чувствали неподготвени за родителството. В множеството случаи, откакто детето се роди, се постанова да вършат повече взаимни отстъпки от предстоящото. Но външният напън, който доста по-трудно може да се управлява, е по-силен и може да окаже голямо отрицателно въздействие върху връзките в фамилията. 

Кои са петте съществени източника на напън върху родителите?

1. Гласът на общността (непоисканите препоръки от другите);

2. Осъждащо отношение към родителите и ролята на обществените мрежи;

3. Самота в хиперсвързан свят (усещане за изолираност и самота);

4. Родителска виновност – майките и бащите, които упрекват себе си и родителските си умения;

5. Шокът от родителството (чувство на неопитност за новата реалност).

„ Като водач в детското хранене, с над 150-годишна история, приносът на Nestlé към смяната в родителството по целия свят, надвишава решенията и препоръките за хранене. Всички майки и татковци би трябвало да се усещат уважавани и подкрепяни за избора, който вършат както за себе си, по този начин и за детето си. За да реализираме същинска смяна е належащо да дадем публичност на проблемите и посредством публичен разговор дружно да търсим решения за облекчение на натиска върху днешните родители “, заключи доктор Ивелина Герова, управител Медицинска връзка Югоизточен пазар Нестле Детско хранене.

Глобалният показател на родителство не е индикатор за това дали родителството в една страна е по-лесно или по-трудно. Той дава взор върху това по какъв начин се усещат родителите в другите страни, провокациите, с които се сблъскват и къде имат най-силна потребност от поддръжка. Швеция е мястото, където родителите минават с най-голяма лекост през стадия на родителството, с общ резултат от показателя 75/100. Това значи, че съвсем всички условия са изравнени, с цел да обезпечат позитивно родителско преживяване.

Резултатите от изследването демонстрират, че Чили (58/100) и Германия (56/100) се подреждат в топ 3 на страните с най-голям резултат, където родителите изпитват минимум компликации при развъждането на децата си. 

Обратната наклонност се следи в Китай, където родителите са изправени пред най-вече провокации и страната се подрежда на последно място в показателя (39/100), следвана от Бразилия (40/100) и Филипините (43/100). Това обаче не значи, че средата за развъждане на деца в тези страни е неподходяща във всяко отношение. В Китай да вземем за пример споделеното родителство е мощно застъпено и разпределението на функциите сред сътрудниците им носи задоволство. 

Другите фактори с най-голям рейтинг в Глобалния показател на родителство са финансовата непоклатимост (16,7%) и поддръжка за работещи родители (15,6%). Последното включва достъп до обществени и здравни услуги за деца, както и опция родителите да избират дали да се върнат на работа или да останат у дома. Според изследването, 74% от майките и бащите в международен мащаб имат гъвкаво работно време, което им разрешава да се грижат за детето си с по-голяма лекост.

Най-важните заключения
Въпреки че 62% от интервюираните са съгласни, че бащите са по-активни и ангажирани в грижите за децата от предходните генерации, единствено 49% настояват, че отговорностите за грижата за децата са разпределени по равно сред майката и нейния сътрудник.Някои родители (32%) споделят, че даже в свръхсвързан свят, където приятелите и фамилията са единствено на едно известие разстояние, те се усещат изолирани и самотни.В международен мащаб 25% от майките оповестяват, че са претърпели „ родилна горест “ или следродилна меланхолия, макар че отговорите в другите страни са разнообразни.Почти една трета (31%) от родителите споделят, че са се чувствали неподготвени за новата действителност след появяването на бебето.Родителите смятат за доверени източници на информация, обвързвана със здравето и благосъстоянието на детето, медицинските експерти (66%), майките им, свекърва и други членове на фамилията (62%) и техния сътрудник (44%). Освен това 73% показват, че са имали достъп до нужната им информацият за верния избор по отношение на здравето и развиването на детето им.
Пандемията от COVID-19 има малко, само че по-скоро позитивно влияние върху родителството. Майките и бащите споделят, че усещат по-слаб публичен напън за това по какъв начин да отглеждат децата си. Още повече, получават по-голяма поддръжка и се покачва възприятието им за единодушие и принадлежност. В Съединени американски щати, Испания и Китай родителите регистрират по-добра финансова стабилнист и по-ниски разноски за грижите за деца, в резултат на оптимизация на фамилния бюджет по време на локадауна и неналичието на благоприятни условия фамилиите да харчат пари. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР