Мащабно недоволство се очаква под прозорците на властта тази вечер

Мащабно недоволство се очаква под прозорците на властта тази вечер ...

Граждани излизат на мащабен протест под надслов Спаси България.

Мащабно недоволство се очаква под прозорците на властта тази вечер (17 юни). Гражданската акция е под надслов "Протест на обединените каузи #СпасиБългария" и съгласно призивите във Facebook се организира от близо 30 неправителствени групи от цялата страна, защитаващи различни инициативи във времето.
Гражданите се събират от 18:00 часа на площад "Независимост" в София, за да "покажат, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. Знаем, че "една птичка пролет не прави" и само сплотени, като Кубратовия сноп пръчки, сме силни. С раково образувание не можеш да се бориш "на парче", лекувайки симптомите, а се отстранява целият тумор. И единението ни не е, защото на фасадата на Народното събрание стои паметната фраза "Съединението прави силата", опорочена от ползването ѝ като мото на Българското европредседателство, а защото вярваме в народната мъдрост "Сговорна дружина, планина повдига", отбелязват организаторите и канят на протест. "Не за да се молим за нещо на това правителство и парламента му, а за да изискаме и да наложим волята си над тези, на които плащаме заплатите. Нека потърсим отговорност заедно! И защото си данъкоплатец, и защото си избирател, и защото ти пука, този призив е към теб. Обърни гръб на олигархията и слугите ѝ в политиката. Олигархията, или общността на омертата, която завладя икономиката, и сега като не остана нищо повече за крадене, се насочи към последния останал публичен ресурс в страната - българската природа. Олигархията, която държи да запази статуквото, за да продължи да сече, мачка, огражда и бетонира нашата дива природа за своя лична финансова изгода", се казва още в съобщението за протеста.
"Пирин, Рупите, Кресна, Странджа, Болата, Корал, Делфин, Иракли, Карадере, Камчия, Калиакра, Шабла, Камен бряг, Дуранкулак, Синеморец, Розовата долина, Морската градина на Варна, Младост, Борисовата градина и Западния парк в София... къде ли още не? Багерите напредват, бетонът залива нашето общо природно, културно и историческо наследство, за да не го познаваме, за да не сме на "ти" с него. Скаптопара е последният нагледен пример как бързото усвояване на пари от еврофондовете е по-важно от националния интерес. Една шепа клептомани, които завличат всичко по офшорки, парадират нагло с парите от заграбеното, поливат се с шампанско и самодоволно и самоуверено се хилят от охраняваните си палати, от парламента, от телевизионния екран, дори от червения килим в Холивуд. Защото притежават държавата и тя работи ежедневно за благосъстоянието им. Безнаказани, понеже правосъдието не е за всеки в тази превзета територия. Не ги интересува как живеем, какво искаме и дали още дишаме. Важно е да се строи и да има повече кредити, които да връщат не те, а бъдещите поколения. И за новия инсинератор в София, и за АЕЦ "Белене" - все това е целта, за да може после подставени лица да стават собственици на енергийни дружества, банки, телевизии и др. А най-богатото "дете" на България, притежател на редица медии и с майка в банковия сектор, да продължи да се охранява от парите на държавата срещу скромната сума от 2.6 милиона. Нищо, че тези пари биха стигнали за да решат много проблеми, включително и на ловешката болница, примерно, или на хората с диабет", категорични са организаторите на протеста.
"Цинично е да даваш над 16 000 лв. за командировъчни до Ню Йорк на две служителки на Социалното министерство, а не за нуждите на децата с увреждания, чиито майки вече втора седмица са на палатков лагер пред парламента, в очакване някой депутат да им чуе исканията или премиерът да ги посети, вместо да плаче за съдбите им пред телевизора. Лицемерно е министрите ти да откриват на Слънчев бряг плаж със специален достъп за хора с увреждания, а да не им даваш възможност на тези хора, в инвалидни колички, да стигнат до пясъчната ивица на Корал, тъй като пътят е заграден с колове и телена ограда - като частен имот. Нагло е да казваш, че си вярващ човек, да се кръстиш пред патриарси и папи, а да нямаш нищо против строеж на хотелски комплекс със СПА център до църквата на Ванга в Рупите. Долно е да си поръчваш ядливи чаши за еднократна употреба в министерството, когато голяма част от пенсионерите в страната нямат какво да ядат, след като си купят лекарствата и си платят месечните сметки за жилището.
Мерзко е образованието на всички деца да ти е публично заявен приоритет и да приемаш в тази връзка Наредба за приобщаващото образование, а един първокласник от аутистичния спектър да не желае да го изучи нито едно училище в "европейска" София. В 21. век, в който дистанционната форма на обучение в средното образование, както и електронното гласуване на избори отдавна са реалност в страните членки на ЕС, само у нас те са на хартия. Дъно е да икономисваш от парите за лъчетерапия на 19 000 онкоболни, а да хвърляш близо 40 000 лева за да правиш тридневен килим от холандски рози пред НДК. Време е да кажем "Стига!", заявяват протестиращите.
"Писна ни от корумпирани чиновници, ялови закони, некомпетентни институции и безхаберна власт. Писна ни от нереформираната съдебна система, липсата на върховенство на правото и независимо правосъдие. Край на безвремието! Нито метър повече за мутрите, ако ще да ни подхвърлят белязани пари, да ни слагат белезници и органите на реда да ни запушват устата с ръка. Няма да мълчим! За да остане нещо и за децата ни, а и за децата на техните деца. Гори, реки, делфини в Черно море, животни с ценните си кожи и без да служат за тестове на стоки. За да имат причина децата и внуците ни да останат в родината си, заради природа, култура, история и близки, а не за да връщат с лихви безкрайните заеми, теглени без да се пита суверенът иска ли потомството му да е длъжник", отбелязват още гражданите и са категорични, че зад протеста не стои нито една политическа формация.

Източник: actualno.com