Мащабният ракетен кораб от следващо поколение на НАСА Artemis беше

...
Мащабният ракетен кораб от следващо поколение на НАСА Artemis беше
Коментари Харесай

Технически проблеми забавят изстрелването на Artemis към Луната: live

Мащабният ракетен транспортен съд от последващо потомство на НАСА Artemis беше подготвен за дълго чаканото си дебютно изстрелване в понеделник на шестседмичен тестов полет без екипаж към Луната и назад.

Технически проблеми обаче постановиха закъснение на процедурите 40 минути преди планувания старт. Неизправност е засечена при тестването на един от четирите мотора RS-25. Проверяват се и предварителни данни за допустима цепнатина по изолацията на системата, която свързва резервоарите с течен водород и течен О2.

Високата 32 етажа двустепенна ракета Space Launch System (SLS) би трябвало да означи първата задача на наследника на " Аполо " (Apollo) - програмата Артемида (Artemis) в понеделник.

Ракетата и нейната капсула за екипажа Orion би трябвало да бъдат изстреляни от галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал, щата Флорида, по време на двучасов прозорец за изстрелване, отварящ се в 8:33 ч. локално време (15:33 ч. българско).

Това е същото място, от което потеглиха задачите " Аполо " преди половин век.

⏱ARTEMIS I LAUNCH COUNTDOWN: L-1 Day.
— NASA`s Exploration Ground Systems (@NASAGroundSys)
Гледайте изстрелването онлайн:



Планът е към 90 минути след изстрелването горната степен на ракетата да изведе Orion отвън орбитата на Земята по курс за 42-дневен полет. Корабът ще се движи по необятна елипса към Луната - от 60 благи до 40 000 благи (64 374 км) и назад до Земята.

Очаква се капсулата да се спусне в Тихия океан на 10 октомври.

На борда на галактическия транспортен съд няма да има хора, а единствено манекени.

На мястото на командира на " Орион " ще седне капитан Муникин Кампос - манекен, кръстен на Артуро Кампос, инженер, изиграл значима роля в разрешаването на изключителната обстановка, зародила по време на задачата " Аполо " 13. Кампос ще бъде оборудван с два датчика за радиация, а зад седалката и облегалката за глава са сложени датчици за следене ускорението и вибрациите по време на задачата.

Манекенът ще носи и новия костюм на Orion - Crew Survival System, предопределен за носене от астронавтите по време на изстрелване.

На другите кресла ще седнат Хелга и Зохар. Телата на манекените са направени от материали, които имитират меките тъкани, органи и кости на дамата. Двата торса имат повече от 5600 датчика и 34 радиационни детектора за премерване на радиационното облъчване по време на задачата.

Манекените са част от радиационния опит Matroshka AstroRad, съдействие сред Германския аерокосмически център, Израелската галактическа организация, НАСА и институции в още редиа страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР