Мащабните стачки във френските държавни железници дотук струват на компанията

...
Мащабните стачки във френските държавни железници дотук струват на компанията
Коментари Харесай

Франция губи по €20 милиона на ден заради стачката в железниците

Мащабните стачки във френските държавни железници дотук костват на компанията 100 милиона евро. Протестите започнаха в края на предходната седмица, а синдикатите дадоха обещание да продължат най-малко до 28 юни, в случай че държавното управление не отдръпна проекта за промени в задлъжнялата компания.

Френският железопътен оператор SNCF губи по 20 милиона евро дневно поради протеста на чиновниците, които стопират работа в 2 от всеки 5 работни дни, оповестяват френските медии.

Само един от петте високоскоростни влака TGV се движи в понеделник и един от всеки 6 по други съществени линии, а пътуванията на 2/3 от районните влакове са анулирани. Около 20% от влаковете Eurostar към и от Лондон също са анулирани.

Ръководителят на SNCF Гийом Пепи заяви за " много огромно присъединяване " в стачката в понеделник, " макар че има повече влакове, в сравнение с преди този момент ", визирайки спиранията предходната седмица.

" Доколкото виждам Франция не е парализирана, само че клиентите са мощно осъдени ", регистрира Пепи. Влаковете са основен превоз в страната и всекидневно са употребявани от 4.5 милиона души.

Протестите на железопътните чиновници са предизвикани от новия проект на президента Макрон, който планува новоназначените да не получават гаранции за претовареност и ранно пенсиониране, годни за актуалните чиновници на жп превоза. Друга концепция е SNCF да се трансформира в частна компания, чиито акции ще бъдат благосъстоятелност на страната.

Правителството е твърдо решено да наложи плануваните промени, до момента в който синдикатите настояват, че имат необятна социална поддръжка, обещавайки да основат фонд с капитал от над 510 000 евро, който да компенсира изгубените заплати на стачкуващите служащи.

Профсъюзите предизвестяват, че митингите могат да продължат доста по-дълго от предстоящото. " Ще имаме маратон, в случай че държавното управление го наложи ", предизвестяват те.

Държавната компания дължи 47 милиарда евро, а държавното управление е готово да заплати част от тях в подмяна на промени.

Френският парламент би трябвало да разиска промените, а президентът Макрон се закани да ги наложи с разпореждане, с цел да бъдат придвижени бързо преди отварянето на френския пътнически железопътен трафик за конкуренция, започвайки през 2020 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР