Мащабната операция на италианските карабинери с международно участие срещу мафиотския

...
Мащабната операция на италианските карабинери с международно участие срещу мафиотския
Коментари Харесай

По следите на Ндрангета в България

Мащабната интервенция на италианските карабинери с интернационално присъединяване против мафиотския клан „ Ндрангета “, наречена „ Ринаскита-Скот “, докара до арести на 334 души и 416 обвинени. Сред задържаните са юристи, счетоводители и подкупни държавни чиновници. В интервенцията са взели участие към 3 000 полицейски чиновници.По време на интервенцията са конфискувани общо 15 милиона евро.

Италианските осведомителни организации оповестяват, че в подтекста на огромната интервенция против незаконната организация „ Ндрангета “ от Калабрия е имало и арести в България, Германия и Швейцария. Задържанията в тези страни са осъществени по европейски заповеди за арест със съдействието на локалните управляващи, оповестяват италианските „ Локал “ и „ Куриере де ла Сера “.

Сред задържаните са: някогашният народен представител от партията на Силвио Берлускони Джанкарло Пители, градоначалникът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция в град Вибо Валентиа Филипо Неши, както и представител на съда на Вибо Валентиа и известният предприемач Марио Артуса.
Операцията е съсредоточена в региона Вибо Валентия в Калабрия, само че е била извършена и в други райони на Италия. Заподозрените са упрекнати в изнудване, убийства, пране на пари и присъединяване в мафиотска организация.

Операциите против мафията са нормална процедура в Италия, само че сегашната е извънредно огромна. Според ръководителя на антимафиотската комисия в италианския парламент Никола Мора става въпрос за " великански триумф “ против проведената престъпност.-->

" Ндрангета " се счита за най-мощната мафиотска организация в интернационалната търговия с опиати и от години има устойчиво ядро и в Германия и Англия.

В края на август тази година италианското издание „ Линкс “ разгласява публикация за навлизане на „ Ндрангета “ в бизнес браншове на разнообразни страни, като особено внимание беше отделено на България. Престъпната група е необятно ангажирана с изкупуването на туристически компании, в това число хотели, питейни заведения и заведения за хранене, с цел да изпира пари, твърди изданието.

Ето част от доказателствата за корените, пуснала италианската мафия на българска територия, отразени обстойно в медиите и на двете страни.



Един от членовете на клана, Джанлуиджи Сарконе, който е в пандиза от много време е имал партньорка, българка Виктория Гузгулова от Бургас . Заедно с майка си тя записва компания там през декември 2010 година - „ Италианско строителство “. Компанията се занимава със строителство и, макар че показва финансови документи сред 2012 и 2015 година, няма забележителна активност (много компании, следени от хора, свързани с „ Ндрангета “ просто са основани за редки трансакции). Самият Джанлуиджи Сарконе основава българска компания, наречена „ Innovative Locking Systems “, записана през декември 2011 година в столичния квартал Слатина. Според документите за регистрация, компанията се занимавала със строителство, превоз, недвижими парцели и други Компанията е дейна сред 2011 и 2014 година, без забележителен оборот.

Според Италианската дирекция за битка с мафията през септември 2014 година Джанлуиджи и Виктория посещават клона на банката „ Монтепаски “ в Повильо, Италия, и подават 336 000 евро. По-късно те печелят 35 000 евро, които били преведени в България. Тази договорка довежда до арестуването на Джанлуиджи и по-късно в съда е разкрито, че доста други сметки, парцели и активи са следени от клоновете на Сарконе в Италия, България, Румъния и Литва.

Кланът Сарконе не е единственият, обвързван с мафията.

„ Правим бизнес в Гана, Кот д'Ивоар и България “, похвали се член на клана „ Гранде Аракри “ Алфонсо Дилета, в телефонно позвъняване, подслушано от италианските управляващи , проверяващи интервенции по пране на пари.

Полицейското следствие в Италия, с кодово име „ Aemilia ”, удари доста мощно клана: 9 ареста и изземване на мафиотско имущество в размер на 330 милиона евро.

Работата на Дилета в България е била да изпере повече от 100 милиона евро. По сведения на оперативна група карабинери за специфични интервенции, той е трябвало да извърши интервенция със договорка на стойност 160 милиона евро, обвързвана с построяването на великански хотелски комплекс на име „ Мелия-Бекервил “ в местността Цигов чарк, покрай язовир Батак . Но след ареста и на Николино Сарконе, шефа на клана „ Гранде Аракри “, и на Алфонсо Дилета, считан за негова дясна ръка, българският им план се срутва. Това провокира освен злополука на голямата им интервенция за пране на пари, само че и банкрута на компаниите на Димитър Бекриев, предприемачът зад контракта за построяването на гигантския хотел .

Италианските проверяващи оповестяват и за контрабанда на цигари на територията на България. Българските медии писаха за цяла фабрика за цигари, издигната и работеща без никаква диря от правда. През юли тази година обаче българските полицейски сили щурмуват фабриката и изземват постройката и оборудването, основани в село Труд, покрай втория по величина град в България - Пловдив. Всяка година незаконната фабрика е оформяла дупка на стойност 100 милиона евро в българския бюджет , написа Линкс.

Българският сътрудник Здравко Иванов, прочут още като " Паскал " или " французинът ", е бил виновен за калабрийския импорт от България на стотици килограми кокаин, хашиш и марихуана, съгласно информация на италианската антимафия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР