Мащабен срив лиши десетки милиони японци от възможност за мобилна

...
Коментари Харесай

Повреда остави 40 млн. японци без мобилни комуникации


Мащабен срив лиши десетки милиони японци от опция за мобилна връзка
(снимка: CC0 Public Domain)

Почти 40 милиона души в Япония останаха без мобилна връзка вследствие на огромен срив, станал през уикенда в мрежите на локалния телекомуникационен оператор KDDI Korp. Абонатите изгубиха както гласова връзка, по този начин и SMS, и достъп до мобилен интернет.

За благополучие на компанията и нейните клиенти, спирането се случи в 1:35 сутринта локално време в събота, когато трафикът на мобилната мрежа е надалеч от пика. За някои обаче разстройването продължи най-малко до понеделник сутринта. От близо 40 милиона консуматори 260 000 са корпоративни клиенти и устройства, съобщи The Register. Местните метеорологични системи, банкомати, платежни терминали, услуги за доставка на пратки и други значими услуги останаха без връзка.
още по темата
KDDI заяви за голямо претоварване на мрежата и посъветва потребителите краткотрайно да се върнат към „ ретро решения ” като кабелна телефония или, в незабавни случаи, остарели улични телефонни автомати. В същото време е известно, че от 2014 година до 2020 година броят на потребителите на кабелни телефони, съгласно Statista, е намалял с 10 милиона души, а броят на таксофоните също е намалял доста.

Но в случай че в някои градове по света, като Ню Йорк, телефонните автомати бяха изцяло отстранени от улиците, то в Япония те към момента са там в услуга на жителите. Едва предишния ноември локалното Министерство на вътрешните работи облекчи условията за слагане на телефонни автомати в обитаемоте места. Ако по-рано в градовете трябваше да има телефонен автомат на всеки 500 м², в този момент условието е за 1 км², а отвън градовете се позволява още по-малка плътност на телефонните кабини.

Уличните телефонни автомати се пазят при положение на чести трусове, цунами или други естествени бедствия в страната, при които мобилните връзки могат да изчезнат в избрани райони. Например, те бяха потребни в този момент, след щета на телеком-оборудването. Междувременно, в понеделник акциите на оператора KDDI паднаха предстоящо с 4%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР