Машинист на електрически локомотив поддържа медицинската апаратура на хемодиализния център

...
Машинист на електрически локомотив поддържа медицинската апаратура на хемодиализния център
Коментари Харесай

Машинист поддържа медицинската апаратура на хемодиализния център във Видин

Машинист на електрически локомотив поддържа здравната инсталация на хемодиализния център във Видинската болница „ Света Петка”. Това стана ясно от инспекция, направена от Изпълнителна организация „ Медицински одит”.

Проверката е осъществена в интервала 10-14 септември - половин месец преди повредата на 1 октомври, когато гръмна една от колоните на пречиствателната станция и се наложи апаратите за ликвидиране на кръвта да работят на понижен потенциал и при спешен режим. Два дни по-късно един пациент умря, тъй като не съумя да пътува до Монтана, за където беше пренасочен, а различен изпадна в кома и бе откаран в болничното заведение в Лом. Въпросната инспекция е направена по сигнал на пациент от 17 август.

Оказва се, че с изключение на локомотивният ватман другите двама, които би трябвало да се грижат за редовността на здравната техника, са междинни техници със компетентност „ радио и телевизия”, единият от тях е и началник на техническата група. Нито един от тримата няма документ за преминат курс за поддръжка на диализни апарати. Оказва се, че от общо 9 експерти по здравни грижи, от които едната е старша здравна сестра, удостоверения за извършено образование с хемодиализен уред са показали шест медицински сестри, а единствено една от тях има квалификационен документ за извършен курс по диализно лекуване в лечебно заведение, което е акредитирано за образование на студенти и специализанти, написа "Монитор ".

Проверката на Изпълнителната организация „ Медицински одит” открива още, че нито един от личния състав в отделението не е ваксиниран против хепатит В без значение че специфична разпоредба от 2009 година изрично вкарва тази ваксина и би трябвало да бъде поставена на всички, които лекуват хора на хемодиализа. Оказва се, че единствено на 9 от общо 45 пациенти, които са зачислени на хемодиализа към датата на инспекцията - 21 септември, са имунизирани против хепатит В, което също е наложително условие. Още половин месец преди повредата в хемодиализното поделение на болничното заведение във Видин проверяващите са открили, че огромна част от техниката е остаряла.

Отделението разполага с 14 апарата, от които единият е препоръчан за бракуване, а други два са надхвърлили 30 000 отработени часа, което е максимумът за тази техника. Други шест са навъртели над 24 000 часа и скоро ще излязат отвън строя. За последно техника е купувана през 2012 година. Очаква се Медицинският одит да излезе с решение какви наказания ще бъдат наложени на управлението на лечебното заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР