Марян Боновски пробутвал своите негодни хеликоптери за спасителни цели, цели

...
Марян Боновски пробутвал своите негодни хеликоптери за спасителни цели, цели
Коментари Харесай

Бизнесмен може да провали поръчката за медицинските хеликоптери


Марян Боновски пробутвал своите негодни хеликоптери за избавителни цели, цели се за управителния пост на „ Хели Мед Сървиз. Вчерашната тежка злополука край Велико Търново и изпратените от Румъния 5 медицински хеликоптера за прибиране на ранените още веднъж подсети ситуацията с неналичието на авиолинейки у нас. Миналия месец държавното управление учреди еднолично акционерно сдружение поради медицинските хеликоптери. То ще се споделя „ Хели Мед Сървиз “ – София и ще прави полети за незабавна здравна помощ по въздух, в това число за медицински доставки на съоръжение, кръв, органи, медикаменти, както и на заболели или ранени хора. За да се финансира, ще се дадат на Министерството на превоза и известията за 2022 година 3 000 000 лева Това е част от ограниченията за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Сертифицирането на всички процеси по основаването на „ Системата за здравно обслужване по въздух “ (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ (ГД ГВА).

В момента, в който здравните управляващи пуснаха поръчката за пазаруването на 6 хеликоптера, в медиите още веднъж излезе лицето Марян Боновски – дежурен коментатор по тематиката медицински и избавителни хеликоптери. В качеството си на „ специалист “ и „ член на системата HEMS “ Боновски като последна инстанция прави констатации, дефинира какви хеликоптери могат и какви не могат да извършват медицински цели, дефинира кой може и кой не може да бъде водач.

Оказва се обаче, че Мариян Боновски е построил посредством медиите един лъжовен облик за себе си, а надлежно и за действителното положение на здравната авиация у нас. Дори от бърз обзор в е видно, че български компании не членуват в организацията. Въпреки това Боновски се показва в медиите за член на HEMS, въпреки че там не членуват физически лица. Така самозванецът Боновски спекулира с участие в тази влиятелна организация, заблуждавайки медии и институции и изрича отзиви, които пазят на първо място неговите персонални бизнес ползи в избавителната авиация.

BIG5 научи, че „ специалистът “ Марян Боновски посредством неговата компания „ Петромар “ АД е бил медиатор в скица пред 2012-13 година за даване на еднодвигателни хеликоптери Enstrom 480 от авиационния оператор „ Фортуна Ер “ на Планинската избавителна работа (БЧК), за осъществяване на планински избавителни действия. Сделката е направена в нарушаване на нормативната база, която не разрешава транспорт на спасявани лица и спасители с еднодвигателни хеликоптери при задачи за избавяне, още повече, че полетите са провеждани в планински условия.

От страна на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ (ГВА) е наложена възбрана за транспорт на хора и е позволено транспорт единствено на избавително съоръжение от хеликоптерите Enstrom 480. Дейностите са осъществявани единствено няколко месеца, след което програмата се разпада заради непригодността на хеликоптерите за избавителни цели и извънредно непрофесионалния метод на „ Петромар “ АД на Боновски.

Да напомним, че може би не е инцидентна „ експертизата “ на Боновски, че хеликоптерите „ Кугър “ не могат да правят медицински задачи сходно на хеликоптерите коли за незабавна помощ. Това заяви той предходната година в предаването “ Лице в лица “ по БТВ, представяйки се за експерт и член на HEMS, макар че от HEMS и визия нямат кой е Мариян Боновски.

Не единствено в медиите, обаче, Боновски се показва за специалист и член на ЕHAC (European HEMS and Air Ambulance Committee). Досегът му до интернационалната организация в действителност е индиректен, преди години, посредством компания „ Петромар “, когато „ Хели Ер “ бяха членове на HEMS, само че в този момент компанията не си заплаща членски импорт и не е авиационен оператор, извършващ действия по HEMS. Въпреки това, Боновски настойчиво продължава да се показва за подобен пред българските медии и институции.

 Няма налично изложение.

Боновски се показва за член на HEMS, макар че в организацията не членуват български компании, още по-малко физически лица

BIG5 научи още, че Боновски сполучливо злоупотребява с връзки и контакти с държавни институции. Така да вземем за пример, се е представял като човек с подкрепи от президентството по време на служебното държавно управление през 2021 година, с цел да желае вътрешна информация от Министерството на здравеопазването за хода на плана за HEMS. След направена инспекция от Министерство на здравеопазването, е открито, че никой от президентството не го е пращал, и никой не поддържа връзки с него, т.е. лицето е шарлатанин. По това време, обаче, са напоителни медийните му изяви, в които се показва за член на HEMS и дава „ експертни “ оценки за избавителната авиация в България.

Боновски има извънредно неприятна известност в авиацията, научи още BIG5. Въпреки това, предходната седмица в ефира на BGonAir той даде следващата „ експертна “ оценка на авиацията, като заключи, че нямаме задоволително личен състав и водачи за въздушната здравна помощ. Той даже насочи отрицателни квалификации и по адрес на Георги Гвоздейков от Политическа партия, който бе спряган за началник на новото сдружение „ Хели Мед Сървиз “. Според летци, изявите на Боновски сега целят само той да бъде назначен на управителния пост на сдружението, което би било извънредно рисково за авиацията, защото експертизата му е под въпрос.

Според наши източници, Боновски се е набутал и в екипа на Стефан Янев да събира депутати за партията му. Той е предложил и доктор Десислава Кателиева, която е основен координатор на Експертния съвет по незабавна медицина към Министерството на здравеопазването, като по този метод има собствен човек и в това ведомство./ big5.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР