Мартин Здравков е един от най-високопоставените българи във финансовия свят

...
Мартин Здравков е един от най-високопоставените българи във финансовия свят
Коментари Харесай

Вероятността Deutsche Bank да фалира е на практика - нула

Мартин Здравков е един от най-високопоставените българи във финансовия свят на лондонското сити. В момента той е основен управител на капиталовото бюро на " Дойче банк " в Лондон - DWS. Именно тази банка има съществено проблеми през последната седмица, както и целият банков бранш в Съединени американски щати и Европа. Затова го попитахме - какво се случва? 


 Господин Здравков, от дълго време не бяхме виждали такива разтърсвания на финансовите пазари. Фалити на банки в Съединени американски щати, съкрушена гигантска банка в Швейцария, проблеми за акциите на банките из целия свят. Какво се случва в резюме?

- Това са следствията от най-бързото повишение на главните лихвени проценти в историята на западния свят, които от единствено себе си целят да овладеят инфлацията. Банковите регулатори в Съединени американски щати, Европейския Съюз и Англия се надяваха, че риско-намаляващите правила, въведени след Световната Финансова Криза от 2007/8, наред с годишните стрес проби на главните банки, ще са задоволителни да овладеят и значително лимитират следствията от една банкова рецесия.

И това е по този начин, само че казуса стартира от това че една приблизително огромна банка в Америка, Silicon Valley Bank, непопадаща под прецизния контрол, се оказа редовно значима за значимия софтуерен бранш. Прибавете към това и напълно вътрешни проблеми на банката в областа на ръководството на риска по времето на една международна конюнктура на неустановеност и имаме съвсем класическа рецепта за основаване на суматоха. От там нататък, остава най-лесното – една вест за несполучлива договорка по рутинна продажба на банкови активи и довериета към институцията стартира да пада стремително. От теоретична - паниката стана действителна. Като сценарий от холивудски филм, единствено два дни по-късно, едно безогледно изявление от най-големия акционер на Credit Suisse, даде късмет на американската суматоха да се прелее в Европа. Останалото както знаем е историята на една не толкоз долюбвана женитба.

Води ли колапсът на Credit Suisse до проблеми на целия европейски банков бранш?

- Не. Проблемите на Credit Suisse са напълно вътрешни и не са представителни за европейския банков бранш. Фактът че за разлика от бъдещият си сътрудник, UBS, Credit Suisse не беше спасявана по време на международната финансова рецесия, значително „ удостовери “ нейния бизнес модел, който по-късно разбрахме се основаваше на нападателно придобиване на рискови клиенти, някои от които за жал свързани с българската проведена престъпност.

След рецесията през 2008 година сме привикнали да считаме, че ЕЦБ и Европейска комисия взеха ограничения, с цел да не позволяват такива нови проблеми. Но в петък " Дойче банк " затвори търговията с минус 15% от своята стойност на пазарите?

- Големите маржове в цените на акциите от петъчните пазари са второ-степенно проявяване на несигурността обхванала пазарите. Американските клиенти вадят парите си от депозитни сметки и ги поставят в държавни облигации, търсейки по-голяма сигурност. Големите финансови институции са съответно капитализирани и могат да удържат на напрежението, само че същото не може да се каже за дребните и междинни районни банки в Америка. От Европейската страна на Атлантика, болшинството банки започнаха сегашната неустановеност с доста по-добра ликвидност и капитализация в сравнение с рецесията от 2007/8.

Какво ще се случи, в случай че колабира " Дойче банк "?

- Това е един доста забавен, само че напълно научен въпрос. Според мен, вероятността Deutsche Bank да банкрутира е на процедура нула. Когато финансовият министър на Германия превантивно прави изказване в събота, това е явен сигнал, че макар минималния бизнес и финансов риск, най-голямата европейска страна е подготвена да помогне по всевъзможен начин при една неубоздана суматоха, на своята най-голяма и значима банка.

Вие сте основан във Англия. Оттук наподобява, че тя е единствената огромна стопанска система, която губи съществено в последната година. Брекзит ли е повода или има и други фактори?

- Брекзит е част от казуса и също по този начин катализатор на дългогодишните структурни недостатъци на Великобританската стопанска система. Ако би трябвало да се обобщят нещата с точно две думи, те биха били `слаба продуктивност`. Англия не съумява да откри продуктивността, или казано другояче способността да основава нови артикули и услуги от финансовата и трудова база с която разполага. Именно тази продуктивност е основния двигател за растежа на една развита страна. В частност, тази липса във Великобритания до огромна степен значи, че растежа на стопанската система е мощно подвластен от разстажа на дейното работно население. А знаете, че в естеството си Брекзит беше коствен избор За/Против имиграцията. 

Да обърнем взор към България. Знаете,че тук се води дебатът за приемането на еврото у нас. Вие на какво мнение сте?

- Трябва на създадем разлика сред политически от една страна и стопански и финансови причини от друга. Що се отнася до икономическата и финансова страна, от макро позиция, приемането на еврото ще е позитивно решение, което в средносрочен и дълготраен интервал ще докара след себе си позитивен напредък. Това не значи, че всеки български жител ще се облагодетелства и тук идва ролята на страната да употребява потенциала си и помогне да направи приемането допустимо най-гладко. Но даже и това да стане. Брекзит е характерен образец, че политически решения могат да се вземат в раздор с икономическа и финансова логичност. Въпросът пред нас Българите е както решение желаеме приемането на еврото да бъде: политическо или икономическо и в случай че е политическо, то подготвени ли сме да живеем с икономическите и финансови последици?
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР