Марсоходът на НАСА Perseverance (Пърсивиърънс) изпрати първата си 360-градусова снимка

...
Марсоходът на НАСА Perseverance (Пърсивиърънс) изпрати първата си 360-градусова снимка
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА Пърсивиърънс изпрати първата панорамна снимка

Марсоходът на НАСА Perseverance ( " Пърсивиърънс " ) изпрати първата си 360-градусова фотография с висока разграничителна дарба от повърхността на Червената планета , оповестиха от американската галактическа организация, представени от ДПА.

Кадърът е формиран от откриватели на НАСА от 142 изображения, направени от камерата Mastcam-Z на 21 февруари.

Изображението демонстрира запустял район с геоложки формирания, в това число издълбана от вятъра канара и ръба на кратера Джезеро, антично езерно легло, където " Пърсивиърънс " кацна предходната седмица.

НАСА споделя, че свръхмодерна система от камери ще помогне на учените да изследват атмосферните условия на кратера и да разпознават скали и утайки от разстояние, които би трябвало да бъдат изследвани от инструментите на марсохода.

Джим Бел, откривател от Държавния университет в Аризона, който управлява интервенциите на Mastcam-Z, разяснява, че изображението демонстрира, че " Пърсивиърънс " е попаднал в " сладко място ".

" Пърсивиърънс " пътува през космоса близо седем месеца след изстрелването от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Кратерът Джезеро е регион, в който учените се надяват да намерят доказателства, че на Марс в предишното са съществували микроби. Марс е имал вода на повърхността си преди милиарди години, факт, който докара до спекулации, че на планетата може да е имало някаква форма на живот.

Очаква се " Пърсивиърънс " да изследва повърхността на Марс в продължение на минимум две години, като изследва климата и геологията и събира проби от скали и почви.

Марсоходът се причислява към спускаемия уред на НАСА InSight, който е на повърхността на Марс от 2018 година, и към марсохода Curiosity, който кацна на Марс през 2012 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР