Марсоходът Perseverance направи своята първа тестова разходка по повърхността на Червената

...
Марсоходът Perseverance направи своята първа тестова разходка по повърхността на Червената
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА започна да се движи по планетата

Марсоходът Perseverance направи своята първа тестова разходка по повърхността на Червената планета, заяви американската галактическа организация

Тестът е бил изработен в четвъртък през нощта българско време и е траял 33 минути. За това време 6-колесният апарат е минал 6.5 метра - 4 метра напред, завой на 150 градуса и още 2.5 метра на заден ход.

Марсоходът е бил изпитван за следваща калибровка на системите му и научните принадлежности на борда. По информация на НАСА ровърът е реагирал чудесно на командите от земния галактически център и основателите му са уверени, че той " е подготвен да се отправи там, където в идващите две години ще организира своите научни проучвания ".

Когато Perseverance е изцяло подготвен за работа, се чака да преодолява дистанции от порядъка на 200 и повече метра, отбеляват от НАСА.

Системата за подвижност на ровъра не е единственото нещо, което минава през проби в началния интервал от престоя му на Марс. На 26 февруари - осмия ден след кацането на Perseverance - от контролната зала на задачата приключиха актуализация на софтуера, замествайки компютърната стратегия, която оказа помощ за приземяването с такава, на която ще се разчита за изследването на планетата.

Съвсем неотдавна пък бе тестван радарният комплекс на Perseverance, нужен за подпочвения опит (RIMFAX), както и инструментите за употреба на ресурсите на Maрс (MOXIE). Бяха разгънати и двата вятърни датчика, които са инсталирани на мачтата на марсохода.

Друг значим стадий бе на 2 март, когато инженерите за първи път тестваха роботизираната " ръка "  на апарата с дължина 7 м, свивайки и разпускайки всяка от петте ѝ  " стави "  в продължение на два часа.

„ Това е главният инструмент, който научният екип ще употребява за проучване от близко на геоложките характерности на кратера Йезеро, а по-късно ще пробием и вземем проби от тези места, които счетем за най-интересни ", описа зам.шефът на задачата Робърт Хог.

От кацането си в кратера Йезеро на Марс Perseverance към този момент е изпратил близо 7000 висококачестмени изображения от планетата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР