Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Възродената

...
Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Възродената
Коментари Харесай

Българска следа и в новия Alpine A110

Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Възродената марка Alpine, принадлежаща към френския колос Renault, направи първи проби на новото А110 - един очебийно състезателен автомобил, предопределен за цивилната пътна мрежа. Наш екип беше на мястото на събитието, където французите бяха организирали, както пробно шофиране из покрайнините на Марсилия, по този начин и каране на спортна писта. Ето и усещанията ни.



Продажбите на новото Alpine A110 стартираха при започване на новата година, само че за жалост все още тази кола няма да се продава у нас, макар че България има много допирни точки, както с новия Alpine, по този начин и с оригинала от 1962 година.



Появата на модела преди 56 години става с помощта на Жан Ределе, който четири години след стартирането му посещава България. Близките му връзки с един от най-хубавите ни автомобилни състезатели в историята Илия Чубриков, както и фактът, че по това време държавната компания „ Булет “ прави така наречен Булгарено, водят до започване на произвеждане у нас и на Alpine. Първите бройки Булгаралпин са съединени в края на 1967-а. За жал Булгаралпин се прави у нас единствено две години, като точната численост на направените спортни коли не се знае. Предположенията са за към стотина коли. Цената на всяка от тях е била 8 200 лева



Alpine се основава точно от френския авто пионер и играч Жан Ределе, който нарежда производството в родния си град Диеп. Началото е обещано през 1955 година. За елементи главно са били употребявани артикули на Renault. Много бързо Alpine се трансформира в икона в автомобилния спорт и заради тази причина интереса от страна на Renault напълно не е инцидентен. През 1973-а Режията купува мажоритарния дял акции, а няколко години по-късно придобива и цялата благосъстоятелност и сменя името на Renault Alpine. Производството на Alpine продължава 40 години, като стопира през 1995-а. След това заводът в Диеп се употребява от подразделението Renault Sport. Сега, новата генерация Alpine A110 също ще се прави в Диеп.



Интересно е, че и в основаването на възродения модел Alpine A110 също има българска диря. Става дума за дизайнера, който е направил първите екстериорни ескизи на концепцията. Той е българин, а името му е Деян Денков. Именно той обрисува визията на новия Alpine. Това беше и главната причина нашия екип да бъде поканен от френската марка за първите проби на модела.



Французите се гордеят извънредно доста, както с традициите от първия Alpine, по този начин и с постигнатото при новата генерация и неслучайно са сложили френското знаме на видно място и в екстериора, и в интериора на колата. А когато подкарахме Alpine A110 по пътищата на Франция доста от инцидентните минувачи се възхищаваха и с одобрителни жестове и с вдигнати палци нагоре посочваха отношението си към възродения състезателен автомобил.

Следва продължение
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР