Маршрутът на газопровода „Турски поток“ може да премине през територията

...
Маршрутът на газопровода „Турски поток“ може да премине през територията
Коментари Харесай

Обмисля се вариант „Турски поток“ да мине през Сърбия

Маршрутът на газопровода „ Турски поток “ може да премине през територията на Сърбия. Това съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров в изявление за изданието „ Сръбски телеграф “.
„ Удовлетворени сме от хода на строителство на „ Турски поток “ във разновидността две прави. В момента се създават разнообразни благоприятни условия за продължаването на газопровода през европейска територия, в това число по маршрута България, Сърбия, Унгария до газоразпределителния център в австрийския Баумгартен “, означи съветският първи посланик.
„ Едновременно с това ние вземаме под внимание печалните уроци от „ Южен поток “ и не бихме желали повтаряне на обстановката. Ще бъдем подготвени да стартираме съответната работа единствено откакто получим твърди позитивни гаранции от профилните структури на Евросъюза “, акцентира Лавров.
Той означи, че енергийната сфера е едно от предпочитаните посоки за съдействие сред Москва и Белград. „ Водещите съветски компании, в това число „ Газпром “, поддържат тесни контакти със сръбските сътрудници. Имат огромни взаимни проекти. Съгласуването на съответните стъпки се реализира по линия на междуправителствения руско-сръбски комитет за търговия, икономическо и научно-техническо съдействие “, заключи Лавров.
Проектът „ Турски поток “ планува строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там към границата с Гърция, отбелязва ТАСС. Дължината на морската част на тръбопровода е към 910 км, на сухопътната част по територията на Турция - 180 км.
Първата права е предопределена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от правите е по 15,75 милиарда куб.м. газ. Планира се те да бъдат пуснати в употреба в края на 2019 година
Газопроводът „ Турски поток “ размени „ Южен поток “, който трябваше да излезе на българския бряг, само че защото неговото строителство не отговаряше на условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз планът беше спрян на 1 декември 2014 година Тогава в Анкара съветският президент Владимир Путин разгласи пред своя турски сътрудник Реджеп Ердоган новия план за газопровод, който в първичния си тип трябваше да се състои от четири прави, както спряния „ Южен поток “. Впоследствие той беше сведен до две.
Към днешна дата се разискват два разновидността за продължаването на „ Турски поток “ за Европа: 1. през Гърция за Южна Италия; 2. през България за Сърбия и Унгария. Вторият вид наподобява все по-вероятен. Ако бъде осъществен, България ще резервира мястото си на газовата карта на Европа, тъй като с реализацията на първата права на „ Турски поток “ ние губим преноса за Турция, който съставлява лъвския дял от количествата „ синьо гориво “, които се транспортират сега от нашата газопроводна система.
В същото време битката сред Русия и Съединени американски щати за газовия пазар на Европейски Съюз се разраства. Тази седмица американският министър на енергетиката Рик Пери съобщи в Будапеща, че Вашингтон е срещу „ Турски поток “. Съединени американски щати желаят да доставят страните-членки на Европейски Съюз със собствен полутечен природен газ. Конкретно за България това може да стане през един възможен терминал, който да се построи в Дедеагач /Александруполис/ и от там през бъдещия интерконектор с Гърция да влезе у нас.
По отношение на цените американският ВПГ за момента остават с 30% по-скъп от съветския тръбопроводен газ, означават от Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР