Мароко прекъсна дипломатическите си отношения с Иран заради предполагаемото участие

...
Мароко прекъсна дипломатическите си отношения с Иран заради предполагаемото участие
Коментари Харесай

Мароко прекъсна дипломатическите си отношения с Иран

Мароко прекъсна дипломатическите си връзки с Иран поради хипотетичното присъединяване на Техеран в доставката на оръжие от ливанския му съдружник „ Хизбула " на групировката „ Фронт Полисарио “, настояща на територията на Западна Сахара, съобщи AFP, представена от организация " Фокус ".
Министърът на външните работи на северноафриканското кралство Насър Бюрита съобщи пред кореспонденти, че „ неотдавна е изпратено оръжие “ на подкрепяния от Алжир „ Фронт Полисарио “, която се стреми към самостоятелност. Съответната доставка е била осъществена посредством „ детайл “ в иранското посолство в Алжир, добави министърът.
Припомняме, че „ Фронт Полисарио “ поражда през 1973 година и в първите две години от съществуването си води битка срещу испанската колонизация, а след 1975 година против мавританските и мароканските дейности в Западна Сахара. Организацията се употребява с поддръжката на алжирското държавно управление.
През 1991 година с посредничеството на Организация на обединените нации е реализирано преустановяване на огъня и е решено година по-късно да се организира допитване до популацията за политическата орис на Западна Сахара. Референдумът обаче по този начин и не е извършен.
Днес Западна Сахара е разграничена на две елементи. Западната е ръководена от Мароко, а източната (около 1/3 от територията на страната) е под контрола на „ Фронт Полисарио “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР