Мароканец и кенийка са шампиони на 42,195 км, спортният празник

...
Мароканец и кенийка са шампиони на 42,195 км, спортният празник
Коментари Харесай

Рекордните 4800 участници в „Wizz Air София маратон“

Мароканец и кенийка са първенци на 42,195 км, спортният празник приключи с голямо хоро на площад „ Батенберг “

Най-масовото и известно тичане у нас „ Wizz Air София маратон “ събра тази година на старт 4800 участници от 46 страни, измежду тях над 800 чужденци.

Цифрата е рекордна във връзка с записали се бегачи, които бяха два пъти повече от последните две години, а с всеобщия старт броят на присъединилите се в днешния празник по софийските улици става още по-внушителен. Най-много бяха бегачите на 10 км, наложи се даже уредниците да поръчват спомагателни стартови номера. На финала с лавровите венци в класическия маратон победиха мароканецът Мохамед Шаабот и кенийката Джепкодей Чебой, като при мъжете единствено 36 секунди не доближиха за връх на трасето. Празничното събитие завърши с голямо хоро, което участници и фенове оформиха под звуците на българските каба гайди от сцената.

Точно в 9:30 ч. от площад „ Александър Батенберг “ пред Национална художествена изложба потеглиха участниците в класическия маратон на 42,195 км. Стартът бе даден от ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и от члена на Изпълкома на БОК и президент на БФ волейбол и Любомир Ганев. „ Днес е един огромен празник за нашия град и за спорта. Искам да ви поздравя и да ви пожелая триумф. Всички ние обичаме спорта и обичаме София. Благодаря на уредниците, на доброволците и на стотиците, които вършат това емблематично за града ни събитие възможно като го надграждат от година на година. Виждаме една прелестна атмосфера, доста младежи и деца, които са бъдещето на нацията “ – сподели Георги Георгиев, който е и ръководител на „ София – европейска столица на спорта “.

По-късно старт на по-кратките дистанции дадоха зам.-кметът на София Дончо Барбалов, ръководителят на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община Татяна Георгиева, както и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „ София – европейска столица на спорта “, всички те също приветстваха участниците и феновете.

В класическия маратон на 42,195 км мароканецът Мохамед Шаабот наложи непостижимо за останалите движение и още по средата на дистанцията се бе откъснал доста пред кенийците Нааман и Кипроно. Освен че бе по-свеж, Мохамед бягаше и със самочувствието на познаващ маршрута, откакто предходната есен финишира тук втори. До края той не изпусна водачеството и борбата му бе само с върха на трасето. В последна сметка – безапелационна победа на мароканеца, изпреварил с близо 5 минути своите съществени противници, а единствено 36 секунди не му доближиха да прати в историята върховия резултат на своя съотечественик Радуан Нуини от преди две години. „ До 35-ия километър бях в рекордно движение, по-късно умората ме налегна и излязох от графика. Много положително трасе, отлична организация, въобще Софийският маратон е измежду най-хубавите в Европа “ – съобщи след финала първенецът.

Много по-оспорвано бе при дамите. Джепкодей Чебой (Кен) и Ендигу Айеле (Ет) бягаха един до друг съвсем до края, чак в последните 100-тина метра мощен заключителен спринт на кенийката ѝ осигури лавровия венец. Атлетката от Етиопия остана на едвам 5 секунди от златото, а бронзът заслужи друга кенийка – Нжери Кахеня.

Най-бързи от българите бяха Шабан Мустафа – седми в общото класиране с 2.34:30 ч. и Таня Димитрова – четвърта с 3.00:41 ч., двамата бяха отличени със специфични бонуси за най-добре класирани родни спортисти.

Победителка в полумаратона бе Маринела Нинева, приключила на 4 минути пред сръбкинята Нора Тръкля. При мъжете първенец е унгарецът Адам Ломб, изпреварил с 3 минути сребърния Дарио Ивановски (Сев. Македония). На 10 км Девора Аврамова сграбчи купата с 37:26 мин. при дамите, до момента в който при мъжете победител е Николай Първанов с 34:28 мин.

Най-емоционално бе бягането по късата отдалеченост на 2,2 км, което се завърна в програмата след двегодишно неявяване заради пандемията. Сред стартиралите най-колоритна бе групата на 91. Немска езикова гимназия „ Проф. К. Гълъбов “. Участието бе гратис и без класиране, а след финала всеки можеше да взе участие с номера си в томболата с доста атрактивни награди.

Председателят на СОС Георги Георгиев връчи лавровия венец в маратона.

Призьорите бяха отличени и наградени от Анатоли Илиев, Дора Флоринци от маркетинга на Wizz Air, Даниел Дуков – състезателен шеф на Софийския маратон и други „ Горди сме, че „ Wizz Air София маратон “ притегля толкоз огромен интерес през годините, както измежду локални, по този начин и измежду чужденци. С голямо предпочитание ще продължим да следваме упоритостта ни да поддържаме туристическата промишленост и спортните действия в България, което сигурно ще се отрази позитивно върху имиджа на страната като я трансформира в още по-атрактивна дестинация. Убедени сме, че спортът и пътуването могат да вървят ръка за ръка и съчетават отлично потребното с приятното, създавайки прелестни страсти. Ние ще останем правилни на задачата ни да свързваме хората и да им осигуряваме разнообразна мрежа от направления, ужасно обслужване на борда и ниски цени по допустимо най-устойчивия метод “ – показа в специфичното си одобрение към участници и фенове Дария Сергеева – мениджър връзки и стабилно развиване в Wizz Air, компанията още веднъж обезпечи на всеки стартирал в главните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се употребява в границите на година за закупуване на самолетен билет до мечтана дестинация.

И тази година Маратонът бе част от самодейността „ София – европейска столица на спорта “. Всеки стартирал получи лимитирана тениска с неповторимо хубав дизайн и с марката на Маратона, плюс раничка. Шампионите си потеглиха с внушителните награди от по 6000 лева, парични награди имаше за всички медалисти на 42,195 км, на 21 км и на 10 км, както и за ветераните в класическата отдалеченост. Общият награден фонд бе над 60 000 лева

Софийският маратон се състоя за четвърти следващ път по това трасе, което е доста по-удобно за участниците, маршрутът минава през знакови за града места и здания. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и прелъстителен тип, с което да отговори на международните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км минава през главните алегорични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се по света състезателен туризъм.

Многобройните участници бяха приветствани от десетки хиляди около трасето, което се виеше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Мисията на Маратона бе за поредна година да покаже, че спортът е за всички и в спорта всички сме равни. Организаторите съблюдаваха традицията да уголемяват обществените дела. Този път те подкрепиха с 3000 лева рехабилитацията след неочакван мозъчен кръвоизлив и инсулт на 20-годишната  Деяна Веселинова Бъчварова. Наред с това, по трасето потеглиха няколко групи с благотворителни начинания – на „ Run2Gether “ с тимове по двойки, които минаха трасето с колички; на „ Паракидс “, подпомогащи физическата интензивност на хората със специфични потребности; на хората с трансплантации, като паралелно до тях бяха следящите за здравето им лекари и медицински лица. Отделно бе самодейността на „ Garmin “ „ Ти спортуваш – Розов октомври “, която подкрепя битката с рака и на „ Фапа България “ – федерация за приспособена физическа интензивност, чиито представители през последните две години популяризират страната с триумфите на европейски и международни шампионати за спортисти със специфични потребности.

За пета поредна година „ Wizz Air София маратон “ бе номиниран с „ Бронзов етикет “ като е включен в календара на IAAF – Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълновръстен член за 2022 година Проявата получи 5 звезди за качество на конкуренцията от влиятелната „ Running For All “ – Европейската асоциация за всеобщи шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда – Световна ранглиста за възрастови групи като квалификационно съревнование за Световното състезание по маратон за ветерани.

По традиция голям интерес провокира и специфичната „ Арка на спечелилия “, която бе построена в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея участници и фенове се снимаха за спомен, вършиха селфита и събираха подписи от героите на Маратона. Организатори на събитието са Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „ Спорт в свободното време “.

ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2022

42,195 КМ

МЪЖЕ: Мохамед Шаабот (Мар) 2.13:38 ч., Серем Нааман (Кен) 2.18:04, Чемвено Кипроно (Кен) 2.19:29 ч.

ЖЕНИ: Джепкодей Чебой (Кен) 2.45:52 ч., Ендигу Айеле (Ет) 2.45:57, Нжери Кахеня (Кен) 3.00:37 ч.

21 КМ

МЪЖЕ: Адам Ломб (Унг) 1.05:29 ч., Дарио Ивановски (Сев. Македония) 1.08:30, Исмаил Сенанджи (Бъл) 1.11:26 ч.

ЖЕНИ: Маринела Нинева (Бъл) 1.17:46 ч., Нора Тръкля (Сър) 1.21:14, Фрозина Бакони (Унг) 1.21:22 ч.

10 КМ

МЪЖЕ: Николай Първанов (Бъл) 34:28 мин., Атанас Куцаров (Бъл) 34:40, Даниеле Троизи (Ит) 35:33 мин.

ЖЕНИ: Девора Аврамова (Бъл) 37:26 мин., Симона Неделчева (Бъл) 38:20, Лиляна Георгиева (Бъл) 38:49 мин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР