Мармотът Фил, известният фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата

...
Мармотът Фил, известният фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата
Коментари Харесай

Мармотът Фил предрече още шест седмици зима в САЩ

Мармотът Фил, известният фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, Съединени американски щати, предсказа още шест седмици зима по време на честванията на Деня на мармота, заяви Асошиейтед прес.

На днешния ден мармотът Фил излиза от дупката си в градчето Пънксътоуни и продължителността на оставащата зима зависи от неговата прогноза. " Приближените " на мармота уведомиха събралите се запалянковци, че Фил е видял сянката си. Според фолклорните вярвания, в случай че Фил види сянката си, ще има още шест седмици зима. Ако не я види, пролетта ще пристигна рано.

Фил има собствен антураж - група деятели от Клуба на мармота, който провежда отбелязването на Деня на мармота в градчето и се грижи за самия мармот. Отбелязването на деня събира хиляди гости в града. Пънксътоуни е град на към 105 км североизточно от Питсбърг.  
 Българска телеграфна агенция
Националната организация за океански и атмосферни проучвания в Съединени американски щати съпостави прогнозите на мармота с данните от последните 10 години и разгласи, че Фил познава в 40 % от случаите. Тази година прогнозата на Фил е в седмица с доста сняг и лед в южната част на Съединени американски щати.

Според данните от 1887 година мармотът Фил е правил прогноза за времето повече от 100 пъти. Изгубени са данните за 10 години.

През 2021 година и 2022 година мармотът още веднъж предвижда шест седмици зима. Денят на мармота се отбелязва и на други места в Пенсилвания, както и в други щати, измежду които Джорджия и Охайо. В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР