Маркетингът чрез влиятелни личности преминава през различни фази на развитие,

...
Маркетингът чрез влиятелни личности преминава през различни фази на развитие,
Коментари Харесай

Инфлуенсър маркетингът като спасителен пояс за индустрията

Маркетингът посредством авторитетни персони минава през разнообразни етапи на развиване, като никой към момента не може да планува по кое време този рекламен формат ще доближи своята кулминационна точка. Новите технологии предоставиха на ниска цена вид на рекламодателите за позициониране и постигане до относително необятна публика и дадоха власт на известни хора в онлайн пространството. Свиването на маркетинг бюджетите по време на рецесия пък в допълнение усили интереса на марките и промени вложенията в стандартния маркетинг.
Постпандемичните трендове остават
Пандемията се трансформира в мотор за онлайн търговията и накара доста от търговците да стартират построяването на цифрови общности, основно водени от авторитетни хора в интернет, които основават и популяризират информация за марката, осигурявайки й така наречен social proof (социално въздействие, когато хората копират дейностите на другите - бел. ред.), и подтикват ангажираност на аудиторията.
Реклама
През 2019 година вложенията в инфлуенсър маркетинг в България бяха в размер на едвам 1.1 млн. лева, през 2020 година доближиха 2.5 млн. лева, а за миналата 2021 година пазарът регистрира вложения на стойност 6.1 млн. лева Прогнозите предвиждаха пазар за към 5 млн. лева, само че нарастването 2020 година по отношение на 2021 година доближи 142.8%, демонстрират данни от последния отчет на AdEx за 2021 година Според Марин Агандеров, ръководещ сътрудник в организацията Talentmedia, по-високите инвестиции се дължат както на растежа на броя марки, работещи с инфлуенсъри, по този начин и на увеличението на чистата стойност на бюджетите за инфлуенсър маркетинг, отделян от рекламодателите.
Реклама Разни инфлуенсъри, всякакви идеали
Бюджетите за връзка с авторитетните лица, с които работи Talentmedia, варират от хиляда до няколко десетки хиляди лв., разяснява още Агандеров. По думите му цената се дефинира от редица променливи, измежду които е и самият създател и неговата тактика за работа с марки. " Има избран тип инфлуенсъри, които назовавам всеядни, те работят с голям брой марки без значение от категорията - 5-6 разнообразни месечно. Друг вид имат единствено 3-4 клиента, само че такива, с които работят на годишна база ", споделя Агандеров.

При инфлуенсър маркетинга рекламодателите най-често основават акции за продуктово позициониране, включващи няколко платформи и композиция от формати - постове, сторита, reels, ТikТok видеа и интеграции в YouTube. Наред с видеоформата сторитата са по-предпочитани измежду лицата сред 18- и 29-годишна възраст, а тези над 30 години имат и по-силно изразен афинитет към фотосите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР