Mark Papermaster casual high resОт  Марк Пейпърмастър, главен технологичен директор

...
Mark Papermaster casual high resОт  Марк Пейпърмастър, главен технологичен директор
Коментари Харесай

В основата на прекрасния нов блокчейн свят

Mark Papermaster casual high resОт  Марк Пейпърмастър, основен софтуерен шеф и старши вицепрезидент по технологии и инженеринг на AMD
Представете си за миг, че сте пренесени назад в късните ‘80 и ранните ’90 години на предишния век. Тогава интернет беше преобразувател на системата с въздействие върху съвсем всички аспекти на човешкия живот. Разбира се, имаше и доста скептични отзиви, изразени в голям брой публикации като тази в Нюзуик. Ние може да претърпяваме сходен на този миг през днешния ден, като от ден на ден хора в голям брой клонове на стопанската система акцентират капацитета на блокчейн технологиите да вкарат сходна смяна.

Докато корените на блокчейн технологията могат да се открият в света на криптовалутите, доста организации изследват методите, по който да употребяват блоккчейните, с цел да преобразуват своя бизнес, да основат по-ефективни пазари, нови артикули и услуги. Във финансовите услуги съществува капацитета да се понижи времето за комерсиалните покупко-продажби в пъти – да се сведат от дни в секунди, да се рационализират процесите в одитирането, и да се ускорят договарянията във финансовите покупко-продажби. Нещо повече, блокчейн технологията може да се употребява да се гарантират безконфликтни диаманти, да се обезпечи отбрана против измами при потреблението на IoT, и надеждно да се наблюдава произхода на дадена стока от източника до доставката. Фирмите също стартират да ползват блокчейн технологиите в борбата против фалшификации, във веригата за доставки, и в регистрите на опазването на здравето. Компании като Overstock и Paypal одобряват заплащания направени с блокчейн-базирани валути.

Какво съставлява блокчейнът?

Блокчейнът в основата си е разпределена база данни. Записите във всеки блок се удостоверяват посредством неповторими логаритми, които на всеки блок присвояват по един хаш-знак – неповторима композиция от букви и числа. Точно този хаш прави информацията предпазена и криптирана в споделения указател. Ако в блока бъде изменена каквато и да било информация, логаритъмът няма да създава повече верния хаш.

Хашовете непрестанно се ревизират за тяхната уместност и обособените блокове се комбинират, с цел да образуват блокчейна (веригата от блокове). Поради взаимното свързване на тези хашове, съхраняваната в блокчейна информация не може да бъде подправяне, в случай че не се презапише цялата верига, преди да се вкара нов блок. Това би изисквало несравнимо огромни размери обработваща мощ, което е момента не е стопански или механически допустимо. Този непрестанен развой на верификация се прави от всички членове на блокчейна.

Представете си съществуването на един основен (master) указател за даден клас или вид инвестиция. Вместо един брокер или капиталова къща да би трябвало да актуализират своя личен указател и да разчитат на сътрудниците си акуратно да привеждат в сходство своите записи, всичко се прави автоматизирано. Клиентите имат бистрота и цялостна сигурност по покупко-продажбите, които се вършат от тяхно име. Грешките ще се лимитират, защото покупко-продажбите ще минават през по-малко ръце. По този метод, опциите за финансови измами от рода на „ схемите на Понци ” (финансовите пирамиди) биха били отстранени.



Друго приложение на блокчейн технологиите, което е привлекателно за доста вложители, е смарт договорите – автоматизирани протоколи, в които изискванията на даден контракт са вградени непосредствено в кода. Кодът и договорите съществуват в блокчейна, и затова, при вроденото доверие във веригата от блокове, транзакциите по договорите могат автоматизирано и предпазено да се извършват.

Това прави вероятни peer-to-peer транзакциите сред хора или организации, които към сегашния миг изискват комплицираните и скъпи услуги на медиатор. Голяма част от вложенията във финансови услуги са съсредоточени към смарт договорите, заради тяхната дарба да понижат времето, разноските и сложността на покупко-продажбите. Това включва бранша на презграничните заплащания, при които, по оценки на Маккинзи, блокчейните биха могли да спестят стряскащите 50 – 60 милиарда щатски $ на година посредством по-бързи транзакции и по-ниски разноски. Процеси, които изискват дни или седмици, биха били сведени до минути или секунди. Също както не беше допустимо да се наеме място в кола преди възникването на услугите за шерване на пътувания, блокчейните биха могли да основат изцяло нов бранш в стопанската система на услугите.

За нуждата от по-голяма енергийна успеваемост и по-ниски разноски

Мащабируемостта е една от главните бариери пред вероятното приложение на блокчейните сега. Съществуват усложнения в използването на технологията в огромен мащаб да вземем за пример при заплащанията. По-конкретно, VISA обработва 1667 транзакции всяка секунда. Bitcoin има потенциал от 3-4 транзакции в секунда, а Ethereum поддържа до 15 в секунда. И нещо още по-важно като фактор, блокчейните през днешния ден изискват колосални количества електрическа сила.

Малко данни в този подтекст: счита се, че с цел да може Bitcoin мрежата да обработи 3 до 4 транзакции в секунда, тя изисква 32 TW/h (терават-часа) електрическа енергия годишно – толкоз, колкото употребява цяла Дания. Ако би трябвало да се мащабира това към обработката на мрежа от кредитни карти, елементарно се вижда, че сходен метод не е изпълним както от техническа, по този начин и от енергийна позиция.

За да станат използвани блокчейн и други технологии от последващо потомство като изкуствен интелект, допълнена и виртуална действителност, полупроводниковата промишленост би трябвало да открие нови способи да сътвори процесори, които обезпечават по-висока продуктивност и употребяват по-малко сила. От 3D стекиране на чиповете до по-добро планиране на интегралните схеми, инженерите понастоящем са насочили напъните си към превъзмогване на тези провокации. В тази област се отбелязва голям прогрес с чиповете, които включват CPU и GPU. Този прогрес се реализира с нововъведения в архитектурата, усъвършенствано ръководство на силата и нови способи на „ пакетиране ” на кристалите. Стандартизирането на блокчейните в тези широкодостъпни процесори покачва капацитета за привличане на потребителите и концентрира още повече развойните действия върху постигането на усъвършенствана продуктивност и успеваемост.

Отключване на силата на блокчейните

Все още сме в зората на блокчейн технологията, само че вероятностите са повече от забавни. Дон Тапскот, един от специалистите в сектора счита, че това е същинска смяна в метода на мислене. Според него, блокчейните могат да революционизират международната стопанска система като изравнят опциите за обособените „ играчи ”, без значение от техния стопански статус, и като основат нови благоприятни условия за основаване на стойност.

Неизменяемите, разпределени регистри и смарт контракти, които усъвършенстват финансовите интервенции, са единствено началото. Например, блокчейните имат капацитета да обезпечат предпазено шерване на медицински досиета за целия живот на пациента, преодолявайки разликите в записите на електронните здравни картони и подобрявайки действието на опазването на здравето. Реализиран като блокчейн, програмируемият указател с отбелязване на времето би могъл да наблюдава и свърже всички здравни записи за даден човек и да показа хронологична и цялостна картина на медицинските грижи за него за всеки миг от време.

Това е един прелестен нов свят, който може да бъде осъществен единствено в случай че решим провокациите за продуктивност, енергийна успеваемост и стойност, с цел да „ захраним ” блокчейните. Чрез образован инженеринг и посветеност в постигането на енергийна успеваемост, полупроводниковата промишленост може да играе значима рола в поддръжката на блокчейн и други модерни технологии.

*- Заглавието прави чисто словесна отпратка към „ Прекрасният нов свят ” ( “Brave New World ”)  – роман-антиутопия от Олдъс Хъксли. (бел. прев.)
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР