Мариян Славов, Виена Мобилният конгрес в Барселона е вече история,

...
Мариян Славов, Виена Мобилният конгрес в Барселона е вече история,
Коментари Харесай

Предварително ревю на новите телефони на Nokia - 8110, Nokia 1, Nokia 6, Nokia 7 Plus и Nokia 8 Sirocco



Мариян Славов, Виена

Мобилният конгрес в Барселона е към този момент история, само че не всички съумяха да се доберат до този хубав град, с цел да попият новините от мобилния свят. HMD Global бяха по този начин общителни да провеждат особено събитие в Австрия - в не по-малко красивата Виена - което да поправи този пропуск. На него имахме опция освен да разберем проектите на компанията, която е решена да върне паметната марка Nokia там, където и е мястото, само че и да се срещнем от близко с новите телефони, показани за пръв път на MWC 2018.
Бъдещето на Nokia
HMD Global не са следващата компания, която е решена да издои марката Nokia, след което да я продаде - концепцията на този консорциум е да влезе в топ 5 на пазара на смарт телефони - нещо, което няма да е по никакъв начин елементарно, изключително предвид на все по-силните позиции на марки като Huawei, Xiaomi и доста нови играчи от същия район.

За да успее в това начинание, компанията разчита на няколко основни концепции - да има в портфолиото си телефон за всеки сегмент консуматори , да се вслушва в желанието на почитателите, да обезпечи високо качество и нововъведения във всичките си артикули, както и да предложи оптимално комфортно и бързо софтуерно прекарване благодарение на Android One и Andorid Go стратегиите на Гугъл. Всичко това може да ви звучи като PR приказка, естествено, само че ние посетихме Виена, с цел да се уверим персонално в изказванията на HMD и Nokia. Преминаваме непосредствено към устройствата по реда на представянето им.
Nokia 8110
В горните абзаци написахме, че компанията не желае да експлоатира марката Nokia, което обаче не значи, че няма да възроди всеки паметен дизайн, който потребителите харесват. Видяхме тази наклонност още предходната година с появяването на новата Nokia 3310 - телефонът, който взе участие в най-вече мемета в интернет пространството. 8110 следва същата философия - носталги и паметен дизайн на допустимо най-достъпна цена.



За някои този модел може да се коства неправилен на фона на останалите устройства на пазара, само че Nokia има съществени проекти в сегмента на по този начин наречените Feature Phones и сходни реинкарнации на известни от предишното устройства са помогнали на марката да върне статуса си на номер 1 при Feature телефоните . Разбира се, сходни устройства са нишови, само че HMD са решили, че за тях към момента има търсене. По време на Q&A сесията разбрахме, че компанията възнамерява да върне на пазара още типичен устройства , беше упоменат даже Nokia Communicator - телефон, изпреварил времето си с години. Предстои да разберем какъв брой сполучлива е тази тактика, а в този момент да преминем към 8110 в малко повече елементи.

Този телефон нашумя през далечната 1999-а година, откакто се появи в паметното сай-фи заглавие на братя Уашовски - Матрицата . Новият модел от 2018-а разчита на същия дизайн - леко закривено тяло (следователно и нарицателното " телефон банан " ) и плъзгащ похлупак, който открива хардуерна клавиатура. Подобен телефон не свети със спецификации, само че ето няколко за най-пунктуалните от вас: 2,4-инчов екран 240 x 320 пиксела, 512MB RAM, 4GB вградена памет, 4G, двуядрен Snapdragon 205, две SIM карти, 1500 mAh батерия . Безспорно основните фактори за покупка на сходно устройство - с изключение на хипстър статуса - са живота на батерията, който се мери в седмици, и цената - 79 евро .
Nokia 8110 в ръката
Телефонът има поликарбонатен корпус и в случай че диалозите са вашето нещо, устройството ще ви допадне поради ергономията при гласови позвънявания. Извивката приляга към лицето прелестно. Що се отнася до консумация на медия - това е тъга при сходен размер на екрана, а и самият телефон не е очакван за това. Качеството на направа е над междинното равнище, което е позитивно за телефон с сходна цена. Nokia виждат този телефон като авариен - основно поради дългия живот на батерията и опцията да се свързва с главния смарт телефон и да употребява контактите му.


Nokia 1
Този телефон е първият с Android Oreo Go - особено създадена от Гугъл версия на операционната система, планувана за телефони с 1GB RAM или по-малко . Всички приложения са написани от кота нула, с цел да се обезпечи плавна работа и чувство, непокътнато за по-скъпи и мощни телефони. Nokia 1 е допустимо най-достъпната смарт телефон алтернатива (поне в портфолиото на Nokia) и е ориентиран към потребителите, които желаят да преминат от Feature Phones към по-умни устройства. Това може да се случи за 89 евро , а против тази сума потребителите ще получат базово Android чувство и порядъчен хардуер.

Впечатление прави 4,5-инчовият IPS екран с резолюция 480 x 854 (218 пиксела на квадратен инч), двусимовата функционалност и огромната батерия - 2150 mAh . Nokia 1 идва с 1GB RAM и 8GB вградена памет , която може да се уголемява с карти до 128GB. Nokia 1 разчита на по-класически дизайн със заоблени ръбове и с размера си е комфортен за работа с една ръка. Поликарбонатният тил предлага прелестно матово усешане и няма да се покрие с отпечатъци след секунди. Този телефон възражда и още една традиция - Xpress-on панелите, които разрешават да промените елементарно гърба на устройството с цвят по избор. Nokia продължава да развива тази алтернатива и от HMD ни увериха, че ще забележим още панели и още устройства, които да се възползват от тази алтернатива.

Най-доброто, което обаче може да се каже за телефона е, че той работи извънредно бързо и безпрепятствено . Android Go несъмнено има заслуга за това - приложенията се отварят и затварят задоволително пъргаво - чувството в действителност конкурира доста по-мощни телефони и ще се хареса на утилитарно настроените консуматори , за които е значима практическата работа на телефона пред други по-козметични фактори.


Nokia 6
Първата шестица на Nokia получи много награди и това бе изцяло справедливо - устройството показваше по какъв начин би трябвало да бъде изпълнен телефон от междинния клас. Новата проверка на сполучливия модел идва с усъвършенстван чипсет , алуминиев корпус , ZEISS оптика на камерата, 2.5D стъкло , USB-C порт, 32/64 GB, 3/4 GB RAM . Чист Android Oreo по програмата Android One . Телефонът е усъвършенстване на към този момент потвърден дизайн и е ориентиран към консуматори, които търсят междинен клас, само че с качество на флагман - потреблението на алуминий и специфични процеси на анодиране способстват за това чувство. Цената, на която ще се появи този модел е 279 евро , кеото го нарежда много комфортно тъкмо в центъра на към този момент упоменатия междинен клас.
Nokia 7 Plus
Този телефон е " дребният флагман " на Nokia - в него има много забавни елементи. Първото, което прави усещане е, че това е огромен телефон - 6-инчов екран с модерното отношение 18:9 и разграничителна дарба 1080 x 2160 пиксела. Рамката е алуминиева с меден цвят, а към камерата също има железни акценти. Една от забавните особености е обработката на алуминиевия тил -нанесени са шест пласта керамично покритие . Това дава на телефона непрозрачен финиш, по-добра резистентност на надраскване и по-добър сигнал (не е ясно по какъв начин керамичната багра усилва сигнала).

Nokia 7 Plus е доста привлекателно устройство - бялата версия на телефона предлага неповторима визия и чувство при досег. Останалите флагшип съставки са на разположение - двойна камера с ZEISS оптика и 2x зуум , датчик за пръстови отпечатъци, 4GB RAM и 64GB вградена памет (с опция за SD карта до 256GB), огромен потенциал на батерията - 3800 mAh . Може би забелязвате тендценция при батериите на новата гама Nokia устройства - HMD са сложили за цел да обезпечат най-малко два дни самостоятелна работа на смарт телефоните, а с сходна батерия Nokia 7 Plus най-вероятно ще предложи даже повече. Единствената спогодба тук е размерът на телефона - той може би няма да е най-подходящия избор за хора с по-малки ръце - в случай че това не ви тормози, цената е 379 евро , а формалният пазарен дебют е месец април.


Nokia 8 Sirocco
На мобилния конгрес в Барселона чакахме нов флагман от Nokia - изключително след слуховете за Nokia 9 и многочислените фотоси на разнообразни съмнителни устройства, които излязоха на интернет повърхността през последните месеци. За страдание на почитателите, не видяхме 9-ката - вместо това HMD пуснах първокласна версия на Nokia 8 с още един бранд от предишното - Sirocco.

Не се заблуждавайте обаче - това е ново устройство и разликите с класическата осмица са много по-големи от обичайните висококачествени материали и акценти. Което напълно не значи, че те липсват - телефонът има шаси от неръждаема стомана - доста по-здрав и резистентен на удари и драскотини материал даже от алуминия. Гърбът и предната страна са добре познатият сандвич от стъкло - в този случай Gorilla Glass 5 .

Първата и най-съществена разлика с по-скромния предходник на Nokia 8 Sirocco е екранът - в първокласния модел той е с P-OLED матрица от органични кристали, което е разрешило и лекото заобляне към ръбовете - особено за други флагмани от конкуретни марки. Размерът е 5,5 инча , а разграничителната дарба 1440 x 2560 пиксела. Отношението на страните е 18:9 , тук е значимо да отбележим, че на въпроса на PCWorld по какъв начин се отнасят към този нов страндарт, HMD Global дадоха отговор, че изцяло одобряват 18:9 и считат, че това е бъдещето на медйната консумация през мобилни устройства.

Nokia 8 Sirocco е извънредно стилен за 5,5-инчов телефон със своите размери 140.9 x 73 x 7.5 мм . В ръката той лежи устойчиво, а неръждаемата стомана дава чувство за качество и издръжливост. Заоблянето на екрана прави рамките малко по-остри, в сравнение с нас ни се желае, от което ергономията страда. От друга страна работата с телефона с една ръка е изцяло безпроблемна, с помощта на компактните размери.

В 8 Sirocco се намира Snapdragon 835 чипсет - необичайно решение, имайки поради, че писъкът тази година е новият 845. RAM паметта е 6GB, а вградената - 128GB. Опцията за хибриден двусимов режим е налична и употребява слота за SD карта. Телефонът има и IP67 водо- и прахоустойчивост - стандарт за множеството флагмани през тази година. Двойната камера (12MPx f/1.75 + 12MPx f/2.6) е с ZEISS оптика и повторен оптичен зуум.

Безспорно Nokia 8 Sirocco е малко украшение , както и сами се убедихме - казусът на този телефон е цената . 750 евро биха обезпечили на потрбителите флагман с 845 чипсет и не е по никакъв начин несъмнено, че качествените материали и Sirocco брандингът ще убедят хората в нуждата да имат устройството. От друга страна, чисто нишово сходни първокласни телефони не са нещо постоянно срещано и най-често жертват продуктивност в подмяна на дизайн и разкош. При Nokia 8 Sirocco подобен компромис не е изработен и за искащите да покажат класа без да се лишат от функционалност, този телефон е добър вид .


Финални думи
Не можем да скрием, че сме прелестно сюрпризирани от ренесанса на марката Nokia. Преди известно време, когато Microsoft се отхвърли от бизнеса с телефони, бяхме склонни да погребем и забравим паметния бранд, преди време едноличен водач в занапред прохождащия пазар на смарт телефони. Връщането на тези позиции по никакъв начин няма да е елементарно, само че HMD имат съществени проекти в идващите 3-5 години да влязат най-малко в топ 5 . Заявката е сериозна, само че инструментите, на които разчита компанията, също да толкоз съществени и съответни.

Един от огромните козове е партньорството с Гугъл и програмата Andoid One , което подсигурява 2 до 3 години приемане на всички ъпдейти и пачове допустимо на-бързо . Прибавете към това желанието на HMD да обезпечат най-малко два дни живот на батерията за всички смарт телефони и поддържането на високо равнище на качество при направата и материалите на устройствата и ще добиете визия за това какъв брой съществени за желанията на компанията. Конкуренцията е добра за всички - и най-много за потребителите, а като почитатели на Nokia пожелаваме на марката триумф в начинанието им.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР