Мария Габриел © Надежда Чипева Още по темата Мария Габриел

...
Мария Габриел © Надежда Чипева Още по темата Мария Габриел
Коментари Харесай

Какви са въпросите към българския кандидат за еврокомисар

Мария Габриел

© Надежда Чипева Още по тематиката
Мария Габриел може да стане следващият европейски водач на по-малко от 40 години
от Дневник,20 юни 2017
Когато е отпред на Европейски Съюз, България ще желае да приказва за еврофондове и просвета

Страната ще се бори за продължение на кохезионната политика, макар че предстоят огромни промени в нея
5 юни 2017

" Темите, по които съм работила, ме подтикнаха поредно да ползвам правилото на координация сред нашите вътрешни и външни политики и да се стремя към постигането на такава координация ". Това дава отговор българският евродепутат Мария Габриел на въпрос за мотивацията и квалификацията си в ресора цифрова стопанска система и общество, в който бе номинирана за еврокомисар от България. Европейските депутатите имат право документално да зададат предварителни писмени въпроси към кандидатката за комисар преди нейното официално чуване в комисиите по Култура и по Индустрия, проучвания и енергетика на Европейския парламент, което ще състои през днешния ден от 16 часа българско време. Именно там ще се състои по-сериозното препитване и, в случай че Габриел сполучливо премине теста, последващото гласоподаване в пленарната зала на кандидатурата й е по-скоро условност. След парламентарния избор Мария Габриел ще може да се причисли към Европейската комисия,

Миналия месец Габриел беше номинирана от държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти " за комисар и беше утвърдена елементарно и съвсем незабавно от ръководителя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Номинацията ѝ беше предстояща в Брюксел, защото името ѝ е било съветвано от Бойко Борисов още през ноември предходната година. Освен това тя се употребява с положителни политически контакти. Габриел е един от заместник-председателите на групата на Европейската национална партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, и брачна половинка на значим консултант на ръководителя на ЕНП Жозеф Дол. Юнкер незабавно ѝ дефинира вакантния пост комисар по цифрова стопанска система и общество.

Позицията се освободи след решението на предходния български еврокомисар Кристалина Георгиева от края на октомври 2016 година да подаде оставка предварително и да се завърне в Световната банка след несполучливата си кандидатура за общоприет секретар на Организация на обединените нации. Така тя освободи бюджетния сектор, който пък беше стихотворец от дотогавашния цифров комисар Гюнтер Йотингер.

Квалификации

Въпросите на евродепутатите са общоприети, да вземем за пример за отношението на бъдещия комисар към разговора с Европейския парламент, и не допускат изключително истински отговори. От претендентите за комисари се чака да задоволят претенциите на депутатите да имат засилена роля в техните ресори или пък да подчертаят нуждата от още по-голяма роля на Европейския парламент в законодателния развой. Затова и отговорите на Габриел наподобяват на скучно мотивационно писмо към CV, в което се изреждат общоприети изречения по какъв начин претендентът е екипен състезател или умее да изслушва отсрещната страна.

Като съществена своя подготовка за поста Габриел показва изследователския опит, който е имала, работейки по два плана в Institute of Political Science в Бордо, Франция. И двата плана нямат общо с цифровата стопанска система. Освен това Габриел показва, че по време на нейните два мандата като евродепутат тя е имала опция интензивно да дава своя принос в региона на сигурността на жителите и техните свободи и права, ролята на дамите в региона на осведомителните и информационните технологии, покритието на селските райони и поколенческите провокации.

Приоритети

Габриел поема ресора когато множеството законодателни оферти в него са към този момент направени и от нея няма по какъв начин да се чака особена самодейност. Въпреки това прави усещане, че тя единствено изрежда целите на Европейската комисия, без да може да ги сложи в необикновен подтекст. Например усилването на предварителната защита в битката с киберсигурността. Избягването от елементи може и да е тактически ход, с който Габриел цели да не отваря опция за рецензии и характерни въпроси.Например в региона на авторското право, където досегашният метод на Европейска комисия за усилване на правата на носителите среща бурна опозиция от IT-компаниите и потребителите, привикнали да получават наличието си гратис.

Важен приоритет на Европейска комисия, който Габриел акцентира, е, че в региона на електроните известия не може да съществува опълчване сред конкуренция и вложения, т.е. не може да се пазят фирмите в бранша против навлизането на нови играчи с оправданието, че се подрива техния бизнес модел и опциите им за вложения.

Но макар че форматът не допуска особена автентичност, някой от отговорите на Габриел надминават по сухота и най-скучния бюрократичен език на Брюксел. " Поемам уговорката отсега нататък да предизвиквам използването на холистичен метод, в центъра на който да бъдат жителите " - по този начин изяснява Габриел своя предстоящ модел на работа. Или: " Като европейски политици с значима роля при вземането на политически решения, наш дълг е да подхващаме съответни дейности ".
(Очаквайте повече детайлности по време на чуването във вторник).Някои чакат въпроси и за евтиния общински апартамент чартърен в София
Малко откакто на 10 май кабинетът номинира Мария Габриел за еврокомисар, първо уеб сайтът a-specto разгласява остаряло и неотпечатано следствие на сп. " Тема ", съгласно което евродепутатката в продължение на няколко години привилегировано е употребила общински апартамент в София евтино. От 2009 година Габриел е била настанена в жилище от 128 кв.м в квартал " Лозенец " против наем от 400 лева месечно.
Оказа се, че жилището е благосъстоятелност на общинска компания " Заводпроект ", дъщерна на " Софийски парцели ", която, прикрито от публиката, " подпомагала " хора от властта. В обява на " Капитал " се сочи, че " Заводпроект " се оказва " тайният джоб " на общината, в който се крият общински парцели и се отдават чартърен съвсем безотговорно.
Тогава Габриел съобщи пред " Биволъ ", че е употребила парцела от октомври 2010 до май 2013 година, където да складира нещата си, по-късно е прекратила контракта си с общинската компания. В последните дни обаче " Биволъ " още веднъж отвори тематиката с нови обстоятелства, сочещи, че Мария Габрил в действителност е употребила евтиното общинско жилище чак до май 2017 година, т.е. до преди месец. Едва през май е била закрита партидата за ток към ЧЕЗ на нейно име – Мария Неделчева, както се споделяше преди брака си.
В региона наемните цени на парцелите са в пъти по-високи, написа Биволъ ", само че Габриел не е заявила пред европейския парламент тази помощ. " Биволъ " е изпратил въпроси по отношение на тази " полза " до пресслужбите на Европейската комисия и Европейския парламент, само че не е получил отговор. От медията обаче цитират уеб сайтът Politico, че " тематиката се разисква в Брюксел и идното чуване на кандидатката за еврокомисар се обрисува да бъде " пикантно ". "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР