МарицаСърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта

...
МарицаСърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта
Коментари Харесай

Високото кръвно настъпва към младите хора

Марица

Сърдечносъдовите болести остават водещата причина за гибел в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30-45%.

В България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. Това оповестиха от Българската лига по хипертония. По данни на Национален статистически институт, извършено eвропейско здравно изследване за интервала 2008-2017 година демонстрира, че заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е към 30%. Наблюдава се общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличение на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години, т.е. подмладяване на заболяването.

Изследванията сочат и увеличение на % на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия в резултат на високо кръвно налягане, която

покачва риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти,

води до когнитивни нарушавания, учестява и утежнява сърдечната непълнота. Мозъчният инсулт самичък по себе си е втората водеща причина в целия свят, последваща сърдечносъдовите болести, асоциирана с неприятна прогноза, висок % на рецидив, нараснала смъртност и растеж на разноските за здравната система.

Всичко това се дължи основно на обстоятелството, че множеството хора с артериална хипертония не се лекуват, което се изяснява с ниските равнища на осведоменост и неналичието на регулярно премерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата, като свръхтегло, прекален банкет на алкохол и сол с храната, както и незадоволителна физическа интензивност.

Скрининговите изследвания по самодейност на Българската лига по хипертония и сътрудници, направени на обществени места през годините, сочат данни за висока периодичност на хипертонията и

непълен надзор при към този момент настъпили затруднения.

Това стимулира годишното осъществяване на национални осведомителни акции и всеобщи измервания на артериално налягане в България.

На 17 май - петък, в Пловдив, София Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик ще се проведат акции по гратис мерене на кръвното налагане, оповестиха от Българската лига по хипертония, уредник на акцията. Националната здравна акция ще премине под мотото " Качеството на фокус при най-благоприятен надзор на кръвно налягане ". Тя се реализира във връзка 17 май - Световен ден за битка с хипертонията.

За 13-и следващ път в страната ще се организира национална здравна акция по самодейност на Българската лига по хипертония в партньорство с Българския червен кръст, фондация „ Национална мрежа Сърце за сърце “, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за Спешна здравна помощ София, Лайънс клуб и други

Официалното разкриване на националната самодейност ще се състои на пл. ″Света Неделя″ №7. Същия ден от 11 до 18 ч. във включените градове на обществени места ще бъдат ситуирани пунктове, където жителите ще се осведомят по проблемите на хипертонията с

опция за квалифицирани съвещания

за хипертоници, като ще получат осведомителни материали с нормите на държание при артериална хипертония. На пунктовете ще се мери тегло и кръвно налягане на искащите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подобаващ и сигурен способ за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за следене успеваемостта на лекуване на пациенти с артериална хипертония или с риск от предсърдно мъждене.

 

Къде да се прегледаме

 

17 май, петък, 11-18 ч.

 

• София - пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

• София - до подлеза на хотел " Плиска ", бул. „ Цариградско шосе “ 10В

• Пловдив ​- ул. Княз Александър I Батенберг " (парк сред 27 и 29 номер)

• Пазарджик - площад " Съединение " (до парк „ Градска градина “)

• Стара Загора - Централен парк “5 октомври ” (до фонтаните)

• Бургас - ул. „ Александровска ” (пред постройката на Общината)

• Варна - площад „ Независимост “ (пред Операта)

• Русе - площад „ Свобода ”, против Съдебна палата

• Плевен - площад „ Възраждане ”, против фонтаните

• Хасково - пешеходна зона сред Общински и Областен съвет (площад „ Общински “ и площад „ Свобода “)

• Сливен - пред храм " Св. Димитър " („ Попската градина “)

• Велико Търново - парк Марно поле
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР