Марин МИЛАШКИНа пожар Министерството на младежта и спорта разработи нова

...
Марин МИЛАШКИНа пожар Министерството на младежта и спорта разработи нова
Коментари Харесай

Ще има ли пари за българския спорт?

Марин МИЛАШКИ

На пожар Министерството на младежта и спорта създаде нова Програма за финансово подкрепяне на федерациите. Основната цел е някои от централите да не бъдат ощетявани, тъй като с предходния план такива с милионни бюджети щяха да бъдат орязани с по 70-80%. Точно това щеше да бъде пагубно за някои спортове.

От друга страна, ММС желае федерациите да получат повече средства, с цел да могат да развиват активността си по-спокойно, а не да пестят и да се чудят по какъв начин да вържат двата края.

Ръководствата на централите от доста години се чудят по какъв метод с наличните пари да приготвят състезатели за огромните конгреси. Това значително

граничи с магьосничество

тъй като на пръстите на ръцете се броят спортовете, които съумяват да си обезпечат спонсори и да " дишат " по-спокойно. Сред тях са волейболът, художествената гимнастика, битката, биатлонът... Всички останали в действителност разчитат точно на държавните пари. Реално без тях не може, няма и да може, тъй като не са толкоз комерсиални спортове, а на огромни шампионати точно те носят медалите.

Преди години огромният ни волейболист Пламен Константинов, който от години работи в Русия, разкри с две думи родната реалност: " Няма по какъв начин да имаш спорт, откакто нямаш стопанска система ". Т.е.

едрият бизнес не е заинтригуван да влага

в спорта, тъй като няма солидна облага. Гибона е прав. Поради това всички разчитат на ММС.

След стъпването си в служба новият състезателен министър Радостин Василев незабавно образува експертен съвет, управителен от проф. Даниела Дашева, който да направи нова стратегия и посредством нея федерациите да получават финансиране.

Програмата е с две посоки. Първата е " Олимпийска подготовка " - за подготовката и присъединяване на спортистите в най-големия конгрес на планетата. Втората е " Развитие на спорта за високи достижения " - за подготовката и присъединяване на спортистите в държавни и интернационалните надпревари за реализиране на високи спортни резултати.

Основната цел е обезпечаване на

условия за развиване

на спорта, за високи достижения на интернационалните конгреси.

Настоящата стратегия има временен темперамент и ще бъде в основата на нова и дълготрайна стратегия, съчетаваща обичаи, реализирани резултати, обществена значителност и иновативност.

" В създаването на дълготрайната стратегия присъединяване ще вземат специалисти в региона на спорта, представители на университетските среди, на Български олимпийски комитет и на българските спортни организации ", оповестяват от ведомството.

Много е значимо в тази разработка да вземат участие и представители на федерациите, тъй като те по през целия ден са в залите и на стадионите. И най-добре знаят по какъв начин се " прави " спорт. Знаят какъв брой е мъчно да накараш деца да упражняват, да ги запазиш и да ги развиеш като огромни спортисти. Ако всичко това бъде изпълнено, България още веднъж ще заеме полагащото й се място на спортната сцена.

Приоритет в този момент се дава на участниците на Олимпийски игри, класирали се до осмо място. За тях ще има самостоятелна месечна стипендия, строго избрана от ММС и съгласно извоюваната позиция. Досега тези пари се определяха от федерациите, само че към този момент

сумите са закрепени

Средства за подготовка и възобновяване, по предложение на съответната федерация и след решение на Комисията за олимпийска подготовка, както следва:

Първо място - до 4,5 минимални работни заплати (2925 лева);

Второ място - 2600 лв., а от 4-то до 8-о място - 1950 лв..

Средства за утвърдените спортисти (спаринги) с класиране след 8-о място на Олимпийски игри и такива, включени за пръв път в Програмата за 2022 година, свързани с процеса на подготовка и възобновяване, по предложение на съответната федерация и утвърдени от Комисията за олимпийска подготовка - до 2,5 минимални работни заплати (1625 лева).

При одобрение на плановете на федерациите страната ще обезпечава изцяло материално-консумативната база, както и пътуването, настаняването и присъединяване на спортистите в интернационалните надпревари.

По второто направление спортовете са разграничени в три групи - олимпийски самостоятелни дисциплини, олимпийски отборни дисциплини и неолимпийски дисциплини. Новото при груповите спортове е, че федерациите към този момент ще могат да заявят до шест тима, които да получават предпочитано финансиране според от постигнатите триумфи и/или капацитета за развиване.

" Програмата ще покрие оптимално добре условието на федерациите по отношение на финансирането и нуждите им. Контролът над разходването на средства от спортните федерации ще бъде извънредно засилен. Оценката на плановете, с които се кандидатства, ще бъде от експертна група, избрана персонално от мен. Считам, че тази година би трябвало да въведем

ред в изразходването на обществения запас

Преди да съм разискал с финансовото министерство и преди съдружен съвет да утвърди ограниченията, които съм планувал да осъществявам през 2022 година, не бих се наел с съответни цифри. На мен ми се желае да ми дават няколко милиарда, с цел да оправя всички зали, да поправям всички спортни учебни заведения, да финансирам оптимално огромен брой спортисти. Но ще е мъчно. Все отново борбата е бюджетът да е доста по-голям. Докато съм министър, ММС няма да остане без пари и няма да мимикрира като най-бедното министерство. Сега програмата ще покрие оптимално добре условието на федерациите по отношение на финансирането и нуждите им. Не желаеме да провокираме колапс в някоя от федерациите. Изцяло сме ориентирани към отбрана на интереса на спорта ", съобщи министър Радостин Василев.

Той обаче ще би трябвало да се пребори за доста повече средства, тъй като 96-те милиона лв., които ведомството имаше като бюджет предходната година, са ужасно малко.

" Новост в програмата е, че ще бъдат

финансирани и млади спортисти

които имат капацитет да се развиват в бъдеще, от всички съществени групи спортове. За тях е отделено възнаграждение и те ще получават заплащане.

В програмата за първи път е посочен и размерът на месечните хонорари за състезатели, треньори и длъжностни лица. Установихме, че имаме задоволително добре класирали се млади състезатели, които биха могли да стартират своята олимпийска подготовка за 2024 година още в този момент и 2022 година да не бъде изгубена за тях. Внимание би трябвало да се обърне на груповите спортове. Те имат огромно обществено значение и е хубаво на тях да се дава акцент. Тези спортове имат значима роля за обществено образование на младото потомство ", сподели проф. Даниела Дашева. Тя е някогашен зам.-ректор на НСА " Васил Левски " и някогашен длъжностен министър на младежта и спорта в кабинета на Огнян Герджиков при започване на 2017 година

Вероятно Дашева ще създава през годината и програмата за 2023 година, която би трябвало да се трансформира в съществена. Чрез нея федерациите ще получават по-солидна помощ, несъмнено финансова, с което работата им да бъде улеснена.

Работната група може да намерения

да бъде уголемен обсегът

на финансирането на спортисти. В момента дотация получават тези с класиране до шесто място на европейско състезание и до осмо на международно. Вариантът е от континентални шампионати пари да получават класиралите се до осмо място, а от международни - до 12-о. Също по този начин в обсега на програмата може да попаднат и класиралите се до осмо място на Европейските олимпийски игри, на които България също печели оценки.

Също по този начин би трябвало да се обърне внимание и на спортните клубове. Точно от там всичко се заражда. Без тях спортът ни ще е кръгла нула.

В българския спорт има доста неща, които би трябвало да се трансформират в позитивна посока. Дори е повече от неотложно. Защото елитните ни спортисти са най-голямата реклама на България по света. Сега е сложена някаква основа, просто е нужно да бъде развита. Дано нововъведенията от Министерството на младежта и спорта са точно в тази посока.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР