Марин Бодаков - Галерията на сърцето. Събрани стихотворения Издателство за

...
Марин Бодаков - Галерията на сърцето. Събрани стихотворения Издателство за
Коментари Харесай

Поетичният свят на Марин Бодаков

Марин Бодаков - " Галерията на сърцето. Събрани стихотворения " Издателство за лирика ДА и издателство " Точица " Цена: 35 лева
" Всяка загуба ни изправя пред тревожното, въпреки и илюзорно чувство, че ненадейно сме били лишени от опцията да опознаем някого до степента, до която бихме желали ", написа преводачката от британски и поетеса Надежда Радулова в послеслова на антологията " Галерията на сърцето ", най-пълното показване на поезията на създателя, публицист, критик, редактор и учител Марин Бодаков (1971 - 2021).

Изданието се появява година след гибелта му, оставила културната общност с чувството за непреодолима загуба в миг, в който способените и сериозни гласове са малко. Антологията също по този начин ни дава опцията да усетим пълноценно развиването на Бодаков като мощно сензитивен стихотворец. А може би и да го опознаем по-добре като човек.

" Галерията на сърцето " сплотява сред твърди корици всички стихосбирки на Марин Бодаков - " Девство " (1994), " Бисквити " (1998), " Обявяване на неуспеха " (2002), " Ангел в зоопарка " (2008), " Наивно изкуство " (2011), " Северна тетрадка " (2013), " Битката за теб " (2016), " Мечка боязън " (2018).
Реклама
Зад концепцията са брачната половинка на Бодаков - Зорница Христова (издателство " Точица " ), Силвия Чолева и Иглика Василева от издателството за лирика ДА, както и художникът Кирил Златков, създател и на корицата на " Галерията на сърцето ".

Изданието включва някои от най-ранните оповестени стихотворения на Марин Бодаков, писани сред 1988 и 1989 година, както и финалните, по които е работил, сред 2019 - 2021 година За всички, привързани към текстовете и личността на Бодаков, те ще донесат особени усеща и асоциации: близки другари и членове на фамилията му участват с имена в текстовете, меланхоличният вътрешен свят на поета се трансформира в сюжет самичък по себе си, а стихотворенията " Угасва " и " Нищо за обявление " приключват този сегмент от книгата.

" Не сме имали съмнения във връзка с последните стихотворения - познавам от близко процеса на писане и знам, че редакциите бяха редки и минимални, най-вече в посока леко уточняване на нещо по-мъгляво. Там, където съществуваха две версии, включихме и двете ", споделя Зорница Христова и разказва последните му стихотворения като съвсем подготвена книга. " Нямахме право обаче да я издадем настрана, тъй като не е редно нито да слагаме заглавие, нито въобще да вземаме това решение вместо Марин. Но писаното през последните две години е безкомпромисно. "

За по-голямата част от читателите книгата събира текстове, с които те към този момент имат прочувствена връзка, само че сигурно скоро тя ще попадне и в ръцете на хора, които за първи път ще прочетат стиховете на Марин Бодаков.
Реклама
Поетът, драматург и непосредствен другар Стефан Иванов споделя, че книгата може да се чете в обратна посока точно поради силата на тези финални стихове: " Те са ослепителен, персонален и безмилостен израз на тревожния и мъчителен дух на времето от през днешния ден и от последните години. Могат да дават разтуха, схващане и чувство, че не си самичък в главозамайващата рецесия. "

Според Зорница Христова втората му книга с лирика " Бисквити " може да бъде насочна точка. " Макар че по литературни четения Марин всекидневно избираше стихотворения от " Обявяване на неуспеха " нататък. И разбирам за какво, книгите от там нататък са с една поетика, еднакъв мощен лиричен език. Но в " Бисквити " има извънредно красиви стихотворения, които аз безпределно обичам. "

" Галерията на сърцето " ще бъде показана на 24 септември от 19 ч. в театрална работилница " Сфумато ".

До 20 октомври може да се посети галерия в изложба " Прегърни ме ", въодушевена от поезията на Марин Бодаков и с присъединяване на Кирил Златков, Капка Кънева, Станислав Памукчиев, Недко Солаков, Милко Божков, Ясен Григоров, Люба Халева, Миглена Папазова и Любомир Младенов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР