Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на

...
Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на
Коментари Харесай

Морковите и доматите са по-полезни сготвени

Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична организация, лекар на медицинските науки, лекар по физикална медицина и диетолог, споделя в изявление за радио Sputnik какви зеленчуци би трябвало да се варят, с цел да бъдат най-полезни за организма.

Много зеленчуци не губят скъпите си свойства за организма, когато са сготвени - в противен случай, те стават още по-полезни, споделя тя. Това се дължи на обстоятелството, че някои от мастноразтворимите витамини в тях се усвояват по-добре след излагане на високи температури, изяснява Королева. Тя даде образец с морковите.

" Витамин А се усвоява по-добре от сготвените моркови, в сравнение с от суровите ", решително сподели диетологът.

Топлинната обработка задейства и антиоксиданта ликопен, който се съдържа в доматите и алените чушки, продължава тя.

" Топлинната обработка задейства ликопена в доматите и алените чушки и усъвършенства усвояването му. Ликопенът е отличен антиоксидант. Той е значим за здравето на тъканите, за поддържане на положително кръвно налягане и за мъжкото здраве ", добавя Королева.

На хората със стомашно-чревни болести не се предлага да ядат ряпа и репички заради съдържащите се в тези кореноплодни зеленчуци груби диетични фибри. Но след термична обработка растителните нишки са по-лесно смилаеми, споделя диетологът.

" В полуразградено положение фибрите се усвояват по-лесно от ензимите и се всмукват от организма ", прецизира Королева.

Сред зеленчуците има такива, които в сурово положение могат да съдържат токсични субстанции, предизвестява тя. Това се отнася по-специално за цвеклото и броколите.

" Цвеклото в недопечен тип съдържа токсични съставни елементи, въпреки и в дребни концентрации. Натрупаният сулфорафан (вещество с антиканцерогенни и бактерицидни свойства - бел. ред.) в броколите от време на време може да има токсични резултати върху организма ", споделя Королева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР