„Мануела, Катерина и Магдалена. Ако изброим тези имена така, можем

...
„Мануела, Катерина и Магдалена. Ако изброим тези имена така, можем
Коментари Харесай

В САЩ излязоха с хвалебствени думи за сестри Малееви

„ Мануела, Катерина и Магдалена. Ако изброим тези имена по този начин, можем да кажем, че те са три красиви имена. Ако към тях обаче, в случай че прибавим семейството Малеева, това към този момент са приказните сестри, които българският тенис дава на света през 80-те и 90-те години на предишния век “. По този метод стартира специфичният материал на ESPN, отдаден на сестрите Малееви.

Трите са неповторимо събитие в международния тенис. Мануела, Катерина и Магдалена заслужиха място в топ 6 на международната класация и сложиха голям брой върхове. Големият тенис откри България посредством Малееви, а те откриха за подрастващите у нас превъзходните вероятности на тази игра. От първия триумф на 12-годишната Мануела на „ Ориндж Боул “ през 1979 година до отказването на Маги през 2005 година – четвърт век в международния хайлайф имаше най-малко една Малеева.

От ESPN подчертават, че светът на тениса е виждал Серина и Винъс Уилямс, близнаците Брайън или Марат и Динара Сафина, само че три сестри в топ 6 на елита е неповторимо.

„ Майката Юлия Берберян господства в комунистическа България през 60-те и е деветкратна шампионка на страната си “, пишат американците и напомнят откъс на Григор Димитров: „ Познавам всяка от сестрите извънредно добре. Те ми помогнаха доста. Дори брачният партньор (мениджърът му Георги Стоименов) на една от сестрите (Катерина) е с мен, откогато съм на 12 години. Свалям шапка за всичко, което това семейство е направило “.

Мануела е най-голямата от тях. Тя завоюва 19 трофеи от WTA тура на сингъл, както и US Open 1984 на смесени двойки дружно с Том Гъликсън, като двамата надделяват Елизабет Сейърс и Джон Фитцджералд.

Мануела Малеева стига до №3 в международната класация през февруари 1985-а и също по този начин печели бронзов орден от Олимпийските игри през 1988-а.

Катерина Малеева със своите 11 турнирни триумфа на сингъл, 1/4-финали във всички шампионати от Големия Шлем и над 350 победи сигурно остава в историята на женския тенис. Още повече поради безпределно сложните условия в социалистическа България, в които сестрите е трябвало да се приготвят. Това обаче в никакъв случай не е било спънка за майка им Юлия Берберян.

1995 година е най-силната в кариерата на Магдалена Малеева. Тогава тя доближава 6 финала и подвига 3 трофеи (Чикаго, Москва, Оуклънд). За трети следващ път се класира за шампионата „ Мастърс “ и приключва акцията под №6 в света. През 1996 година Магдалена стига до №4, а по-късно идват сезони, в които и травмите я възспират. В началото на новото хилядолетие за първи път записва сезон, в който играе и на четирите „ мейджъра “.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР