Манолова предлага промени в закона за земеделските земи Договорите за

...
Манолова предлага промени в закона за земеделските земи Договорите за
Коментари Харесай

Манолова предлага промени в закона за земеделските земи

Манолова предлага промени в закона за земеделските земи Договорите за наем и аренда на земеделска земя да се подписват единствено от притежателите на парцели. Такова условие в закона за земеделските земи предлага омбудсманът Мая Манолова, която инициира разискване на тематиката. Причината за десетки тъжби на аграрни производители и притежатели на земя от цялата страна. В тях се алармира за измами с отдаване чартърен на земи без знанието и единодушието на притежателите им.

Проблемът със земите идва с смяна в закона за арендата в земеделието, направена в последния ден от работата на предходния парламент. Тя разрешава да отпадне условието за показване на схема за парцелите при регистрирането на контракт за аренда в Агенцията по вписванията.
 Манолова предлага промени в закона за земеделските земи БГНЕС
Собственици на земи сигнализират за скандални схеми в Монтанско

Така се дава опция на несобственици да подписват контракти за наем на непознат парцел за период от 3 години без знанието на стопаните. Освен това нотариусите в този момент заверяват договорите без инспекция на собствеността. Договорите се записват в службата по вписванията още веднъж без инспекция. Затова омбудсманът изиска служебно дерегистриране на такива контракти.
 
" Така се основава опция за плячкосване на земеделските притежатели за обстановка, при която притежателят ще сее, а измамникът ще жъне; обстановка, при която земеделският производител ще обработва, а измамникът ще получи агросубсидията за неговите земи. Всъщност по тази причина и хората са толкоз обезпокоени и безусловно и омбудсманът, и другите институции бяха залети от тъжби, с които са занимавахме през август ", сподели Манолова.

Измами с евросубсидии или " бели петна " в земеделието
 Манолова предлага промени в закона за земеделските земи БГНЕС
Една от излъганите е Дора Айгърова. Тя изясни, че Агенцията по вписванията вписвала всичко. " Аз постоянно съм казвала, че организацията би трябвало да има права да отхвърля. Не може парцел, който е продаден преди година, да има вписан анекс към контракта ", изясни тя.

Манолова прикани политиците допустимо най-бързо да се заемат с тематиката и Народното събрание да създаде законодателни промени, с които да се защитят притежателите на земя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР